- Experts es mostren favorables al fet que els baixistes mantinguin el seu control de moment
- UBS revisa les seves previsions per a l'euro i la lliura a sis mesos i els situa als 1,28 i 1,45 dòlars, respectivament
Els inversors del mercat de les divises es preparen per acomiadar gener amb els ànims encara remenats pels esdeveniments de la setmana passada, que van deixar ressons de la guerra de divises a les orelles. El dòlar remunta tímidament contra l'euro i la lliura, després de les declaracions del president dels EUA, Donald Trump, que el país no ha abandonat la política monetària que manté des de finals dels 90 de respatller a un dòlar fort, però la desconfiança encara domina l'operativa dels principals encreuaments.
La moneda nord-americana remunta fins al voltant dels 1,24 dòlars contra l'euro, i tracta de posar terra pel mig amb el seu mínim de tres anys de dijous, quan va arribar als 1,2540 dòlars. Contra la lliura, la moneda dels EUA aconsegueix avançar fins als 1,4123 dòlars, des del seu pitjor canvi pre-Brexit als 1,4345 dòlars, en què els alcistes de la lliura es van trobar amb un important nivell de resistència en el seu auge cap als 1,45 dòlars. No obstant això, el dòlar no acaba de desempallegar dels dubtes disseminades entre els inversors que Washington segueixi realment compromès amb la seva fortalesa.
No obstant això, segons experts com la fundadora de BK Asset Management, Kathy Lien, després de sis setmanes seguides de pèrdues i per l'altíssima volatilitat, la moneda dels EUA sembla llista perquè es doni un canvi de tendència, però "necessita un catalitzador" , indica. Qualsevol cosa pot propiciar el gir, explica, "des d'una intervenció de la Reserva Federal (Fed) que doni suport a la divisa, una nova intervenció d'algun membre de l'administració Trump, bones dades macro o una correcció a Wall Street".
"Qualsevol dels esdeveniments anteriorment citats és plausible a causa dels moviments agressius que han viscut els mercats de divises i accions", indica Lien, que, però, assenyala que "fins que això passi, hem d'estar preparats perquè els baixistes hi mantinguin el control" . De moment, la dada del PIB del passat divendres va enviar una pilota d'oxigen a la moneda, gràcies a la fortalesa del consum i de la despesa de capitals mostrat per l'indicador. Mirant cap a futur, la setmana està plena d'oportunitats que els alcistes podrien aprofitar per tornar a dominar les operacions.
La Reserva Federal celebrarà la seva primera reunió de política monetària de l'any, divendres, es publicarà l'informe d'ocupació dels EUA i el president Trump donarà el seu primer discurs sobre l'estat de la Unió. "No esperem molta volatilitat de la reunió del Comitè Obert de Política Monetària (FOMC per les sigles en anglès) d'aquest mes", indica Lien. El més rellevant és que serà l'última de la presidenta sortint, Janet Yellen. Sense conferència de premsa, i tenint en compte que des de l'última reunió de política, hi ha hagut una mica més de deteriorament que de millora en l'economia dels EUA, hi ha molt poques raons perquè Yellen canviï la melodia de la Fed just abans de passar el testimoni al seu successor en el càrrec, Jerome Powell", explica Lien.
MALS TEMPS PER AL DÒLAR
Però encara que el dòlar pugui remuntar en el curt termini o, si no, establir un nou rang de moviments per a l'euro/dòlar quan passi aquesta "ocupada setmana", com esperen els analistes de Danske Bank, la veritat és que els experts prenen posicions cada vegada més 'curtes' en la moneda dels EUA enfront del dòlar i la lliura.
Per més que Trump tracti de desfer el dany fet per Mnuchin al dòlar, aquest ja està fet i el declivi en què s'ha embarcat des de novembre, no dóna senyals de donar treva
"Ara com ara, la resistència es manté el els màxims del 25 de gener i el suport està dibuixat a la fita del 17 de gener, i els 1,2323 dòlars", expliquen des de l'entitat danesa. Igual que Lien, no esperen que la Fed mogui el mercat, però sí que creuen que cal prestar atenció al discurs de Trump de dimarts, "perquè el republicà pot enviar nous senyals de quines seran les seves polítiques en matèria de comerç exterior", avisen. A més, apunten que "independentment dels desitjos de la Casa Blanca sobre la direcció del dòlar, creiem que a mitjà termini en el dòlar pesarà el creixent dèficit en la balança de pagaments", anticipen des de l'entitat amb seu a Copenhaguen.
Així, els vents en contra segueixen bufant per a la divisa dels EUA i no sembla que vagin a amainar després que el secretari del Tresor, Steven Mnuchin, donés ales als baixistes a la setmana passada amb el seu suport a un dòlar feble. Per més que Trump tracti de desfer el dany, aquest ja està fet i el declivi del dòlar en què s'ha embarcat des de novembre, no dóna senyals de donar treva.
Per aquest motiu, els analistes d'UBS han revisat les seves previsions per a l'euro/dòlar i la lliura/dòlar a sis mesos vista. Ara aposten perquè l'euro es col·loqui als 1,28 dòlars a l'estiu, des de l'anterior xifra d’1,22 dòlars i la lliura ho faci als 1,45 dòlars, des de la previsió del banc suís d'1,36 dòlars. "La moneda europea s'ha vist reforçada per la fixació del Banc Central Europeu (BCE) en la fortalesa econòmica, cosa que apuntala l'euro", explica Lien, per part seva. Mentre que la perspectiva d'un acord sobre el Brexit i les bones perspectives econòmiques del Regne Unit mantenen a la lliura pròspera", conclou l'analista.