• El 'bitllet verd' es deprecia enfront del ien, però aguanta enfront de l'euro
  • L'avanç de la 'moneda comunitària', dinamitat pel BCE
dinero, dolares, rico, billetes

És la guerra. Guerra comercial. Just quan els mercats havien digerit la imposició d'aranzels a l'acer i l'alumini per part del president dels EUA, Donald Trump, el republicà ha tornat a treure l'artilleria i sospesa ara impostos a les importacions xineses per valor de 60.000 milions de dòlars. Els inversors tremolen davant el que s'acosta i el dòlar ja n’està notant les conseqüències amb caigudes contra el ien.

Segons la 'CNBC', Trump està considerant aplicar un dur paquet de mesures a la Xina. A més d'impostos a determinats productes i frens a les inversions, també es podrien aplicar restriccions als visats de viatgers xinesos. L'agència Fitch considera que "és bastant probable que les tensions comercials entre la Xina i els EUA augmentin durant els propers mesos, però la situació hauria de deteriorar-se dramàticament per afectar les perspectives de creixement mundial a curt termini".

No obstant això, la simple por que la seva decisió es converteixi en un conflicte comercial amb la Xina "té els mercats globals en suspens i els inversors ja comencen a prendre postures defensives", explica Stephen Innes, analista d’Oanda. I a les divises, aquests fets es tradueixen en un auge del ien, que posa en joc el seu paper d'actiu refugi. Així, el 'bitllet verd' s'ha tornat a desplomar davant de la seva contrapart nipona fins a mínims de dues setmanes, als 105,78 iens, encara que ha aconseguit retallar la seva caiguda fins a cotitzar per sobre dels 106,00 iens. L'índex que mesura l'acompliment de la moneda nord-americana, per la seva banda, ha caigut per sota dels 90,00 punts.

Experts de Goldman Sachs veuen "pocs riscos reals d'una guerra comercial”

EL DÒLAR REP DES DE TOTS ELS FRONTS

La debilitat del dòlar és gairebé el 'monotema' d'aquest 2018 i una realitat amb la qual han d'aprendre a conviure els inversors. Els analistes de Goldman Sachs esperen, a més, que persisteixi al llarg d'aquest any a mesura que s'incrementa la tensió en les relacions comercials entre els EUA i els seus socis. No obstant això, treuen ferro a les declaracions de Trump, perquè veuen "pocs riscos reals d'una guerra comercial".

Però no és l'únic motiu que manté la moneda en hores baixes. L'avanç de la inflació al mes de febrer, en línia amb el que s'esperava, l'1,8%, ha confirmat que la Reserva Federal (Fed) mantindrà el ritme gradual de pujades de tipus d'interès en què es troba embarcada, cosa que ha restat empenta al dòlar. A més, les vendes al detall han tornat a caure per segon mes consecutiu, tot un cop fort per al mercat, que esperava que pugessin després d'un mal inici d'any.

Els experts no aposten perquè les compres tornin en el 'bitllet verd' perquè, "al moment actual res sembla suggerir que la Fed incrementarà el ritme de la seva normalització monetària i les accions de Trump seguiran posant en perill la moneda", expliquen els analistes de Danske Bank. El ball de cadires a la Casa Blanca també té la seva part de 'culpa' a la falta de to de la moneda.

Després del reemplaçament del secretari d'Estat, Rex Tillerson, per l'actual cap de la CIA, Mike Pompeo, també s'ha presentat el reemplaçament del conseller econòmic de Trump, Gary Cohn. Trump ha triat Larry Kudlow com a nou conseller econòmic, un economista i un conegut col·laborador de la cadena 'CNBC'. Aquest dimecres, durant una intervenció a la cadena va dir que "un gran país necessita una moneda forta". A més de discutir sobre el comerç, Kudlow també s'ha referit a la seva coneguda inclinació per una moneda forta: "King Dollar", com ell anomena el dòlar.

PERÒ L'EURO NO TREU PARTIT I ES DEIXA PORTAR PEL BCE

Malgrat que el dòlar passa un altre mal moment, l'euro no ha tret suc de la situació. Dinamitat el seu avanç de nou pel president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, la moneda se situa a la franja dels 1,2350 dòlars, mentre des del punt de vista de l'anàlisi tècnica s'enfronta importants resistències.

L’italià ha tornat a exhibir un to prudent aquest dimecres a Frankfurt, per referir-se a la futura política monetària al bloc europeu. Ha reiterat el missatge que va llençar durant la reunió del BCE de març en referir-se a les previsions per a la inflació com a positives, però ha puntualitzat que les taxes no s'acostaran a l'objectiu del 2% fins passat el 2020, data per la qual llavors, la cadira de l'italià haurà estat ocupada pel seu successor. En aquesta ocasió també va comentar que la fortalesa de l'euro pot pesar sobre la inflació, fet que "assenyala que com més pugi l'euro, més lenta serà la normalització de la política d'estímuls de l'entitat", indica Katy Lien, fundadora de BK Asset Management.

D'altra banda, la lliura cau fins als 1,3930 dòlars, després d'haver aconseguit fregar els 1,40 dòlars aquest dimecres, apuntalada per les esperances que la Unió Europea i el Regne Unit arribaran a un bon acord sobre el Brexit durant la reunió de finals de mes.

Noticias relacionadas

contador