- Creix el nerviosisme entre els inversors davant la reunió de la Fed de març
Trump segueix remodelant el seu Govern. I als inversors no els agrada. Després de la dimissió del conseller econòmic del president nord-americà, Gary Cohn, i la destitució del secretari d'Estat, Rex Tillerson, Donald Trump ha decidit reemplaçar el seu assessor de Seguretat Nacional, Herbert McMaster, segons el Washington Post. I el 'bitllet verd' cau contra el ien fins a nous mínims de més de dues setmanes als 105,65 iens.
Els inversors s'han embarcat en una nova onada de vendes de la moneda nord-americana contra la divisa nipona, que posa en joc el seu paper d'actiu refugi, un cop més. Les 'reformes' del republicà sembren la preocupació als mercats per les repercussions que puguin tenir sobre les seves polítiques. És més, "es perceben que Trump s'està envoltant d'un equip que li faciliti perseguir les seves mesures proteccionistes", assenyalen analistes de Mizuho.
El ien, per la seva banda, avança durant la setmana un 0,8% contra el seu rival nord-americà, després que durant jornades anteriors s'aprecia després de l'escàndol polític que envolta el primer ministre Shinzo Abe i que amenaça les seves polítiques econòmiques expansives. La moneda japonesa es canvia a les 130,41 unitats contra l'euro, amb un auge gairebé del 0,4%.
Però la notícia del 'ball de cadires' a l'administració Trump no és l'única que plana sobre el dòlar. Encara amb el republicà, les informacions que Robert Mueller, el fiscal especial que investiga el paper de Rússia en l'elecció presidencial que va guanyar Trump, ha demanat a l'Organització Trump documentació relacionada amb Rússia, també mantenen als inversors en guàrdia. Finalment, la guerra comercial, aquest cop amb la Xina, encara es manté en el radar dels operadors i seguirà sent un tema per als mercats durant les properes setmanes.
LA FED, A ESCENA
En canvi, contra altres rivals, el dòlar ha aconseguit sostenir els seus recents guanys a mesura que la decisió de política monetària de la Reserva Federal (Fed) de la setmana que ve se situa en el centre de l'escena del mercat de les divises. Així, l'índex que mesura el seu acompliment contra un cistell de sis monedes rivals es manté sense canvis, lleugerament per sobre dels 90,00 punts, després d'haver pujat un 0,5% aquest dijous.
Segons Stephen Innes, analista d’Oanda, l'auge del dòlar es deu "a la marcada indecisió dels operadors a l'hora de posicionar-se davant la Fed". De fet, la primera compareixença del flamant president del banc central, Jerome Powell, es considera una de les fites de política monetària de més pes d'aquest any ja que "dictarà el curs de l'entitat per al que queda de 2018 i més enllà", afegeix Innes.
L'analista d’Oanda també subratlla "la creixent ansietat dels operadors davant un esdeveniment de risc", per la qual cosa creu que "la incertesa s'intensifiqui a mesura que ens acostem a l'esdeveniment".
L'euro, per la seva banda, segueix consolidant els recents moviments als 1,23 dòlars, mentre des del punt de vista de l'anàlisi tècnica s'enfronta importants resistències. La prudència amb la qual va tornar a fer gala el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, ha posat en escac la banda alta del canal de curt termini en el qual es troba emmarcat l'euro/dòlar.
Dimecres passat, va tornar a reiterar el missatge que va donar durant la reunió del BCE de març en referir-se a les previsions per a la inflació com a positives, però en puntualitzar que les taxes no s'acostaran a l'objectiu del 2% fins passat el 2020. Innes espera que l'encreuament es vegi governat pel "creixent nerviosisme sobre la guia als mercats que pot donar la Fed".