• Els analistes criden l'atenció sobre la decebedora dada de creació de llocs de treball i d'increment salarial
  • El ral·li pot perdre força quan el mercat digereixi bé les xifres "decebedores" en tots els fronts
50 dolares bolsillo

El dòlar torna a la càrrega i ho fa amb ganes. La dada del mercat laboral dels EUA ha estat l'espurna que li faltava als alcistes del 'bitllet verd' per imprimir la moneda altre accelerada amb el qual amplia la seva figura contra l'euro fins al voltant dels 1,1900 dòlars i dibuixa un nou màxim de 2018.

La taxa d'atur dels Estats Units va caure fins al 3,9% a l'abril després de sis mesos consecutius mantenint el 4,1%. El nombre de persones en atur va disminuir fins als 6,3 milions de treballadors, segons ha informat aquest divendres el Departament de Treball. Amb tot, els analistes indiquen que el ral·li pot perdre força quan el mercat digereixi bé les dades "decebedores" en tots els fronts, assenyalen des de FEXCO Corporate Payments.

Els salaris han pujat menys del que s'esperava i allunyen el temor de pressions inflacionistes i els EUA només va crear 164.000 llocs de treball a l'abril, lleugerament per sota dels 195.000 pronosticats. L'índex del dòlar ja ha començat a reaccionar a la baixa i cedeix un 0,1% des dels màxims anuals, als 92,75 punts d'aquest 4 de maig.

Tot i així, amb aquesta són ja tres les setmanes consecutives que encadena amb guanys davant els seus rivals. Enfront de la lliura també perllonga el seu avanç per sota de les 1,3500 unitats per dòlar i enfront del ien, escala fins als 109,00 iens.

"Hem vist com les compres en l'euro l'han elevat fins a prop dels 1,20 dòlars durant la passada matinada, però no eren 'diners frescos', sinó que ha estat fruit de la presa de beneficis", explica Stephen Innes, analista d’Oanda. "El dòlar té el vent de cara per seguir amb la seva escalada, especialment davant la seva contrapart europea si les dades del mercat laboral apunten a un increment als salaris", afegeix l'expert. En aquest cas, creu Innes que l'euro posarà a prova els 1,19 dòlars.

Però a hores d'ara, el dòlar ja ha estat capaç d'esborrar totes les seves pèrdues d'aquest 2018, a mesura que creixen les expectatives que la Reserva Federal dels EUA (Fed) incrementi els tipus fins a tres vegades més aquest any, segons la previsió dels analistes de Danske Bank. "El mercat segueix impulsant el dòlar davant la perspectiva d'una política monetària més agressiva aquest any", recorda Jasper Lawler, analista de London Capital Group.

LA DIVERGÈNCIA ENTRE BANCS CENTRALS TORNA A ESCENA

El diferencial entre la moneda dels EUA i la resta se seguirà ampliant a mesura que s'incrementi la divergència amb altres bancs centrals, incloent-hi el Banc Central Europeu, que encara es prendrà el seu temps abans d'abandonar del tot la seva política d'estímuls.

La inflació del bloc comunitari ha caigut fins a l'1,2% a l'abril, una dècima per sota de la dada del mes anterior, segons mostren les dades preliminars per al quart mes de l'any publicades per Eurostat aquest dijous. L'índex subjacent, que exclou el comportament dels aliments i l'energia, s'ha situat al 0,7% després de la dada de l'1% de març i lluny de l'objectiu del Banc Central Europeu del 2%.

Durant la sessió de dimecres, el creixement econòmic de la zona euro es va alentir, com s'esperava, al 2,5%, cosa que confirma els temors d'una desacceleració al bloc. "El menor ritme del creixement econòmic, a més del debilitament de la inflació, és una combinació que provocarà un banc central més flexible amb la sortida dels estímuls. Això augmenta la divergència entre el banc central dels EUA i el BCE, que tindrà un gran pes en l'euro/dòlar", argumenta Lawler.

ARGENTINA NO POT FRENAR LA CAIGUDA DEL PESO

Punt i a part mereix el peso argentí. De totes les divises de països emergents que estan patint la familiar combinació d'auge del dòlar i incertesa en el creixement econòmic, en la moneda argentina, a més, pesa l'increment del rendiment del deute nord-americà. Tot i les dues pujades de tipus d'urgència per part del Banc Central de la República d'Argentina (BCRA), que va elevar el preu del diner en 600 punts bàsics des del passat divendres, la moneda acumula una caiguda d'un 10% durant l'últim mes -un 8% només dijous-.

El mínim històric assolit ha superat els 23,00 pesos per cada dòlar, mentre els tipus d'interès se situen al 33,25%. El BCRA també ha estat intervenint al mercat de divises mitjançant la venda de reserves amb l'objectiu de defensar el valor del peso davant la 'febre' pel dòlar. L'última de 7.500 milions de dòlars, que se suma als gairebé 5.000 amb què va inundar el mercat la setmana passada, una mossegada notable pel rebost de divises de l'entitat que ascendeix a 55.000 milions de dòlars.

En declaracions als mitjans argentins, el cap de gabinet del Govern presidit per Maurici Macri, Marcos Peña, ha assegurat que la volatilitat canviària "no ha d'espantar", i ha reiterat que el banc central està compromès en la seva tasca de lluitar contra la inflació i compta amb els recursos per poder fer front a aquesta situació. "Tenim la tranquil·litat de tenir un Banc Central que compta amb independència, eines i recursos per afrontar aquesta situació de volatilitat",

Noticias relacionadas

contador