- L'euro recupera els 1,09 dòlars i espera les presidencials a França
- El dòlar canadenc aprofundeix en les seves pèrdues i opera en mínims de 14 mesos i mig contra el dòlar
- La lliura, presa d'una forta pressió venedora després de les acusacions de May que Brussel·les vol entorpir les negociacions del Brexit
El dòlar cedeix part dels seus guanys de les últimes hores després del ral·li de curt termini que ha protagonitzat contra els seus rivals, especialment el ien, inspirat per la reacció dels inversors a la decisió de política monetària de la Reserva Federal dels EUA (Fed) del mes de maig. El mercat ha interpretat el contingut de la declaració com a favorable al fet que la pujada de tipus al juny segueixi sobre la taula, després que el banc central hagi restat importància al feble creixement econòmic del primer trimestre i s'ha llançat a la compra del 'bitllet verd '. La moneda nord-americana s'ha disparat a màxims de sis setmanes contra el ien, fins als voltants dels 113,00 iens, però retrocedeix aquest dijous, després d'haver avançat un 0,5% contra l'euro i un 1% contra la lliura.
"Atès que l'acompliment d'alguns indicadors econòmics dels EUA durant els recents mesos, el mercat buscava pistes a la declaració del banc central sobre si hi havia dubtes sobre la fortalesa de l'economia després de la sorprenentment feble dada del PIB del primer trimestre", comenta Michael Hewson, analista de CMC Markets. Tot i els dubtes mostrades pel Comitè de Política Monetària de la Fed, el FOMC, per les sigles en anglès, els inversors han decidit centrar-se en les expectatives que ha presentat l'autoritat monetària que aquest sigui un sot transitori i que l'economia creixi en línia amb les expectatives, al 2,1%.
El dòlar s'ha beneficiat del fet que la Fed hagi deixat "obertes les portes de bat a bat a una pujada de tipus al juny"
El dòlar s'ha beneficiat del fet que la Fed hagi deixat "obertes les portes de bat a bat a una pujada de tipus al juny", assenyala Mitul Kotecha, analista de Barclays. "Els futurs de la Fed descompten ara un 93% de possibilitats que el banc central emprengui una de les dues pujades de tipus que ha projectat per aquest 2017 el proper mes", assenyala la fundadora de BK Asset Management, Kathy Lien, per a qui la reacció ha estat "desmesurada" a causa del to de la declaració la Fed "que no ha contingut un llenguatge que hagi caigut de manera especial del costat dels falcons", assenyala l'analista.
"Però no s'ha de subestimar el poder dels alcistes en el dòlar", puntualitza l'experta en el mercat de les divises. Aquest 'poder' s'ha deixat notar especialment en les divises relacionades amb les matèries primeres, els dòlars australià i canadenc. L’'aussie' (dòlar australià) ha protagonitzat una caiguda d'un 1% i ha tocat el seu pitjor nivell en gairebé cinc mesos aquest dijous, estenent les pèrdues iniciades ahir. El 'loonie' (dòlar canadenc) ha continuat amb el seu declivi i segueix en mínims de més d'un any contra el dòlar dels EUA, després d'arribar a preus no vistos des de febrer de 2016, als 1,3740 dòlars canadencs.
L'EURO, SOSTINGUT PER FRANÇA
L'avanç enfront de l'euro ha estat menys espectacular i la divisa nord-americana retrocedeix aquest dijous després d'haver-ne guanyat un 0,5% contra el seu rival europea. A hores d'ara, la moneda compartida es troba confinada al rang de 1,0850 i 1,0950 dòlars, després de caure a un mínim setmanal als 1,0875 dòlars. José María Rodríguez, analista de Bolsamanía assenyala que el buit alcista de dilluns de la setmana passada (que a més ho és també setmanal) als 1,07246, segueix actuant com un fort imant per la cotització de la divisa comunitària contra el dòlar.
"De fet es pot dir que a la mesura que aquest buit no es tanqui, o el que és el mateix, s'anul·li, el caire de trading a l’encreuament hauria de ser més a l'alça que a la baixa", apunta l'expert. De fet encara hi ha la possibilitat que part d'aquest gran buit alcista s’ompli, almenys parcialment, abans d'intentar arribar a cotes més altes. "Així, pel que fa a les resistències tenim els 1,0950-1,0960 i per sobre dels 1,1020 aproximadament per on passa la directriu baixista de l'últim any", indica Rodríguez.
En qualsevol cas, la 'moneda única' seguirà sent molt sensible a qualsevol notícia que arribi des de França. A tres dies de la segona ronda de les eleccions presidencials, en què enfronta Emmanuel Macron i Marine Le Pen, els candidats s'han enfrontat en un dur debat televisat del qual ha emergit vencedor l'abanderat de la plataforma 'En Marxa!’. Un 63% dels espectadors ha considerat que el socioliberal ha reforçat les seves opcions a l'Elisi davant de la representant del Front Nacional i analistes de Danske Bank avisen a estar molt alerta als sondejos d'intenció de vot que es publiquin durant les pròximes hores ja que poden tenir el seu efecte a l'euro. Per als analistes del banc danès, el comportament de l'euro assenyala que espera la victòria del Macron diumenge.
I LA LLIURA CEDEIX DAVANT ELS FANTASMES DEL BREXIT
L'altra gran protagonista d'aquesta jornada és la lliura, que ha caigut a mínims setmanals contra el dòlar, als 1,2830 dòlars, des d'on remunta fins als 1,2880 dòlars, després que el 'cable' (lliura / dòlar) hagi perdut un 1% des del preu d'obertura de dimecres. Per Michael Hewson, la incapacitat de l'encreuament de materialitzar el seu ascens per sobre dels 1,30 dòlars, es podria traduir en caigudes per sota dels 1,2850 dòlars, cap a l'àrea dels 1,2750 dòlars, abans que es doni qualsevol altre intent de remuntada.
La divisa britànica s'ha vist pressionada, a més per l'envit del 'bitllet verd', per les tensions que arriben des del front del Brexit. En el passat, hem vist com la moneda britànica ha estat el termòmetre dels mercats davant el llarg procés de divorci entre el país liderat per Theresa May i Brussel·les i és normal que es mostri molt sensible a qualsevol notícia sobre l'evolució de les negociacions entre el Regne Unit i el bloc comunitari.
Durant les últimes hores, la guerra verbal ha tornat a ocupar tota l'atenció en les negociacions sobre el Brexit. Quan els esculls de la primera fase semblaven superats, l'encreuament de declaracions entre la primera ministra britànica, Theresa May i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, acapara protagonisme, mentre Brussel·les estudia reclamar al Regne Unit una factura de 100.000 milions d'euros per abandonar el club europeu que el país no està disposat a pagar. La primera ministra britànica ha denunciat aquest dimecres que "alguns a Brussel·les" no volen que les negociacions sobre el Brexit surtin bé i ha assegurat que durant els últims dies s'ha intentat influir en el resultat de les eleccions que celebrarà el Regne Unit el proper 8 de juny.
Fruit d'aquests esdeveniments, Kathy Lien assenyala que la lliura presenta una forta pressió venedora, tot i que les "pèrdues en la moneda s'han vist limitades per les dades econòmiques recents, que han deixat millors dades del que s'esperava". L'analista espera que si les preocupacions al voltant del Brexit s’alleugen, el 'cable' torni a cotitzar per sobre dels 1,2900 dòlars.
El focus mediàtic sobre Londres passa també aquest dijous a la reunió d'emergència que ha convocat la Casa Reial britànica i fonts pròximes a la Reina Isabel II asseguren que no es tracta de cap mala notícia, tancant els rumors de l'estat de salut del duc d'Edimburg i la Reina Isabel.