• La postura de Rússia en aquesta nova extensió és la gran incògnita
  • Aràbia Saudita ja ha dit que farà el que sigui necessari per mantenir els preus del petroli

L'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) s'enfronta a un important dilema de cara a la reunió que celebra el proper 30 de novembre a Viena. Els experts tenen clar que, o compleix amb el que s'esperava i estén les retallades del cru en nou mesos més, és a dir, durant tot l'any que ve, o "es pot produir fàcilment una venda massiva" que faci caure el preu del cru.

"Si bé, com a mínim creiem que l'OPEP optarà per estendre l'acord fins a la propera reunió de juny, al nostre parer és més probable que el càrtel i els seus socis productors optin per estendre la retallada durant tot el 2018", assenyalen des d’RBC Capital Markets

Així de contundents es mostren els analistes d’RBC Capital Markets que, en un informe sobre l'OPEP titulat 'Go Big or Go Home' ('Aposta fort o vés a casa'), expliquen que l'Aràbia Saudita, que té 'a la volta de la cantonada 'la sortida a borsa de la petroliera Aramco, és conscient dels riscos que comporta un altre resultat decebedor de l'OPEP. Khalid al-Falih, ministre de petroli de l'Aràbia Saudita i president de l'OPEP durant el 2017, ja ha dit que faran "el que calgui" i s'ha reunit amb alguns dels productors de petroli més influents per ajustar les polítiques.

"Darrere d'Al-Falih es troba l'últim príncep hereu, Mohammad bin Salman, el gran pla del qual per refer radicalment l'estat saudita té més possibilitats d'èxit en un entorn de preu del Brent de 60 dòlars per barril", assenyalen els experts d’RBC.

RÚSSIA, EL MAJOR INTERROGANT

Amb el secretari general de l'OPEP, Mohammad Barkindo, compromès en una altra frenètica ronda de diplomàcia, i amb la resta del càrtel que sembla estar a punt per a un augment de les retallades durant tot l'any que ve, el més gran interrogant, segons l'opinió dels analistes d’RBC, és Rússia. "Vladimir Putin va ser el primer en expressar la idea d'estar d'acord amb augmentar les retallades durant el 2018 però, des de llavors, un cor de corporacions russes ha tirat públicament 'aigua freda' sobre la idea i ha demanat que l'acord expiri quan està previst (març de 2018)", expliquen aquests experts. Malgrat aquests, des d’RBC Capital Markets creuen que és probable que la veu de Putin s'imposi a totes les altres. "Des del nostre punt de vista, el president Putin probablement anul·larà novament els seus caps corporatius, perquè els seus objectius polítics i estratègics clau es reforçaran amb un petroli més sòlid i una venda massiva del cru després de la reunió de l'OPEP no seria òptima de cara a les eleccions de l'any que ve", assenyalen. Afegeixen aquests experts que la renúncia de Rússia a ser copilot de l'OPEP també soscavaria la nova posició de Putin com a tsar de l'energia global.

"Si bé com a mínim creiem que l'OPEP optarà per estendre l'acord fins a la propera reunió de juny, al nostre parer és més probable que el càrtel i els seus socis productors optin per estendre la retallada durant tot 2018. El que està en joc en aquesta reunió és molt", conclouen aquests experts.

Noticias relacionadas

contador