- Supera l'objectiu del Govern d'acabar l'any en el 99,14%
- El deute augmenta un 1,7% mensual i un 4,7% anual
El deute del conjunt de les administracions públiques va augmentar al juny en 18.549 milions d'euros, xifra que suposa incrementar l'import total fins als 1,107 bilions (milions de milions) d'euros, amb un augment mensual de l'1,7%, el més gran des del gener de 2014. A més, marca un nou màxim històric i arriba al 100,9% del PIB.
Aquesta ràtio, calculada a partir de les estimacions del Ministeri d'Economia sobre el PIB, es troba per sobre de l'objectiu del Govern d'acabar l'any amb un estoc de deute inferior al 99,14%, segons va fer públic el mateix Executiu de Mariano Rajoy en l'últim Programa d'Estabilitat. En aquest sentit, fonts d'Economia han assegurat a Europa Press que es complirà aquesta fita, tot i les oscil·lacions que es puguin produir al llarg de l'any pel diferent calendari d'amortitzacions i emissions.
La ràtio de deute sobre PIB està per damunt de l'objectiu del Govern d'acabar l'any amb un estoc de deute inferior al 99,14%
Les estadístiques del Banc d'Espanya reflecteixen un increment de l'1,7% al juny respecte al maig i d'un 4,7% en comparació del mateix mes de l'any anterior (veure primer quadre després del text). Es tracta així del major augment mensual des de gener de 2014 i de l'augment més gran en la comparativa anual des de novembre de l'any passat.
El document indica com augmenta el deute pendent en valors tant de curt com de mitjà i llarg termini, i disminueix en la resta de formes de finançament, com a crèdits no comercials. El gruix del deute està en valors a mitjà i llarg termini, amb un increment del 6,7% anual fins als 823.891 milions d'euros, mentre que el saldo de valors a curt termini s'eleva un 6,2% fins als 3.808.000 .
SUPERA EL 100%
El deute es consolida per sobre del 100%, nivell que va sobrepassar al març. En aquell moment, si es comparava la dada d'endeutament públic de primer trimestre amb l'última referència disponible de PIB (publicada per l'INE sobre el conjunt de 2015), la ràtio s'elevava fins al 100,5% del PIB, la qual cosa no passava des de 1909, en ple regnat d'Alfons XIII, segons estadístiques de Bloomberg.
Segons el gràfic de Bloomberg (veure últim quadre), des d'aquest punt va caure en picat fins al 31,3% al voltant dels anys 20, va augmentar durant la Segona República i va caure dècades després fins a un mínim del 7,3% el 1975 (hi ha períodes entremig sense dades). Des de llavors va augmentar fins al 67,4% al 1996, quan va iniciar un altre període a la baixa que va finalitzar el 2007. Amb l'esclat de la crisi financera internacional no ha parat d'augmentar, fins que al març ha aconseguit el seu màxim en més d'un segle.
HI HA RESPOSTA DEL MERCAT?
L'escalada de l'estoc de deute públic no s'ha correspost amb un encariment dels costos de l'emissió del mateix. Tot el contrari, en un ambient benigne per a l'emissió de títols de deute a causa de l'entorn de baixos tipus d'interès que provoca la política monetària ultraexpansiva del Banc Central Europeu (BCE).
De fet, el bund alemany a 10 anys cotitza amb rendibilitats negatives, al -0,04% aquest dimecres. El bo espanyol a 10 anys es mou en el mercat secundari amb retorns inferiors a l'1%, que contrasten amb el 2% de principis d'any. Per la seva banda, els títols de deute espanyol a dos anys cotitzen amb un -0,16%. La prima de risc puja durant la sessió una mica més d'un 1%, fins als 103 punts.