vue d un parking de voitures neuves destinees a l exportation dans le port belge de zeebrugge

El dèficit comercial es va reduir el 2023 un 43,3% enfront de l'any anterior, fins als 40.560 milions d'euros, xifra que representa el 2,8% del PIB, segons es mostra a l'últim Informe Mensual de Comerç Exterior de la Secretaria de Estat de comerç amb dades de comerç declarat de duanes.

Com assenyalen des del Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa, aquesta reducció es va deure principalment al manteniment de les exportacions no energètiques i al retrocés de les importacions de productes energètics (gas, principalment), que ha permès una reducció del dèficit energètic de gairebé fins la meitat.

Això fa que la taxa de cobertura, és a dir, el quocient entre exportacions i importacions, s'hagi situat al 90,4%, és a dir, 5,3 punts percentuals més que la registrada el gener-desembre del 2022 (85,1%).

"El sector exterior ha tingut un paper fonamental per a la recuperació de l'economia espanyola després de la pandèmia i ha mostrat gran resiliència davant dels xocs externs com la guerra a Ucraïna o el conflicte a Gaza. L'evolució del sector exterior de béns a Espanya està sent millor que la del conjunt de la UE-27 i la zona euro, cosa que mostra la competitivitat de les empreses espanyoles, amb un fort posicionament als mercats internacionals”, ha comentat Xiana Méndez, secretària d'Estat de Comerç.

Els sectors que van contribuir positivament a la taxa de variació anual de les exportacions del 2023 van ser el sector de l'automòbil (contribució de 2,4 punts), béns d'equip (contribució d'1,8 punts) i alimentació, begudes i tabac (contribució de 0,8 punts). Aquests són els sectors més dinàmics, que van guanyar més pes i arriben a màxims anuals amb clars superàvits.

La Unió Europea continua sent la principal destinació de les exportacions espanyoles, ja que van ser el 62,7% del total. El 37,3% de les exportacions van correspondre a tercers destins, van destacar els increments de les exportacions espanyoles a Oceania (8,7%), Amèrica Llatina (8,1%) i Resta d'Europa (4,6%).

A l'últim any les exportacions a molts dels nostres principals mercats europeus, com Alemanya, Itàlia o Polònia, han assolit xifres rècord. També ho han fet les exportacions a altres mercats com el Regne Unit, el Marroc o Turquia.

El Ministeri destaca que, malgrat el complex context internacional, "el comerç exterior espanyol mostra una gran resiliència i continua sent una de les principals palanques de creixement econòmic i generació d'ocupació".

Respecte a les exportacions espanyoles de béns, van superar els 383.688 milions d'euros del gener al desembre del 2023, sent el segon millor any de la sèrie històrica. Aquesta xifra s'acosta a l'objectiu d'arribar als 400.000 milions d'euros en exportacions el 2027 establert a l'Estratègia d'Internacionalització de l'Economia Espanyola 2017-2027.

Després del màxim històric del 2022, les exportacions de mercaderies tanquen el 2023 amb una lleu caiguda de l'1,4% respecte al 2022 (-5.500 milions), més suau que la del conjunt de la UE27 (-2,5%) i la zona euro (-3,3%).

La segona meitat de 2023 està marcada pel complex context internacional i, en particular, per la desacceleració econòmica dels nostres principals socis comercials. Tot i això, les exportacions no energètiques han pujat un 0,7% (+2.500 milions d'euros) al conjunt de l'any, compensant parcialment la caiguda del segment energètic, del 20,6% (-7.900 milions).

contador