La persistent desacceleració del creixement de l'economia manufacturera a la zona euro va continuar al principi del quart trimestre. Així, el creixement econòmic del sector manufacturer a l’Eurozona cau l'octubre fins a la seva mínima des d'agost de 2016. Segons l'índex PMI elaborat per la consultora Markit, en aquest mes es va situar als 52, enfront de l'estimació de 52,1 a de 53,2 al qual es va situar el setembre.
Els productors de béns intermedis van registrar el pitjor resultat en experimentar caigudes simultànies en la producció, les noves comandes i les exportacions. El sector de béns de consum va mostrar més resistència, ja que va registrar augments sòlids tant de la producció com de les noves comandes.
L'octubre es va registrar un creixement més lent de la producció en gran part de l'àrea de la moneda única. En concret, Itàlia va entrar en territori de contracció i va registrar la seva lectura del PMI més baixa en gairebé quatre anys. Per la seva banda, el creixement a Alemanya va ser el més feble en gairebé dos anys i mig, mentre que França i Espanya només van registrar increments modestos de l'activitat manufacturera.
Aquesta dada suposa una caiguda per tercer mes consecutiu i es manté molt per sota dels rècords observats a principis d'any
Per contra, Països Baixos va continuar indicant un fort creixement, tot i que fins i tot en aquest país el ritme d'expansió va ser el més baix en 21 mesos. Irlanda, Àustria i Grècia van continuar registrant taxes d'expansió sòlides, però més lentes.
En general, la desacceleració del creixement va estar estretament relacionada amb un deteriorament de les carteres de comandes en general. La caiguda d'aquests va ser la primera registrada per l'estudi des de novembre de 2014 i es deu principalment al debilitament del cicle comercial mundial, fet subratllat per una disminució de les noves comandes per exportacions, la primera des de mitjans de 2013.
No obstant això, tot i la caiguda de les noves comandes, el sector manufacturer va registrar un augment net de la producció l'octubre. Tot i que el creixement va ser moderat i el més feble des de desembre de 2014.
Quant a l'ocupació, la dada es va mantenir durant l'octubre, encara que va continuar desaccelerant-se, i es va disminuir fins al nivell més feble assenyalat per l'estudi des de desembre de 2016. Encara que tots els països van registrar un major nivell d'ocupació, les taxes de creixement van variar notablement. Així, Àustria, Alemanya i Països Baixos van continuar experimentant els augments nets més forts de l'ocupació, en contrast amb l'estancament generalitzat observat a França. Per contra, a Itàlia i Espanya només es va registrar un modest creixement de l'ocupació.
Encara que tots els països van registrar un major nivell d'ocupació, les taxes de creixement van variar notablement
Pel que fa a la confiança empresarial, aquest índex va caure l'octubre al nivell més baix des de finals de 2012. Es mantenen les preocupacions generalitzades entre els fabricants pel que fa al desenvolupament de les mesures de proteccionisme comercial mundial, els aranzels potencialment més alts i les contínues incerteses polítiques. Tots els països van registrar una caiguda en la confiança, mentre que els fabricants alemanys es van mostrar pessimistes per primera vegada en quatre anys.
Des de Markit apunten que "el sector manufacturer podria contreure’s durant el quart trimestre llevat que les dades es recuperin durant els pròxims mesos. No obstant això, ja que les expectatives empresarials van caure fins al seu nivell més baix en gairebé sis anys, els riscos semblen estar fortament inclinats cap al costat negatiu a mesura que avancem cap al final de l'any".
"La combinació de la reducció d'existències, el deteriorament de les carteres de comandes i la caiguda de l'optimisme empresarial augmentarà la preocupació que el risc per al creixement econòmic està adoptant una tendència cap a la baixa en lloc d'estar àmpliament equilibrat, com ho indica el BCE", conclou la consultora.