El creixement de la zona euro es va suavitzar el juliol a causa que durant aquest mes es va registrar una caiguda notable i accelerada en la producció manufacturera, que va baixar per sisè mes consecutiu en el major grau des de fa sis anys. Per contra, l'activitat del sector serveis va augmentar a un ritme sòlid durant el setè mes de l'any, segons el PMI, elaborat per la consultora Markit, publicat aquest dilluns.
Així, el juliol, el PMI compost de l'Eurozona es va situar al 51,5, un nivell que indica un creixement modest i per sota del màxim de set mesos de juny de 52,2. Per la seva banda, el PMI de serveis va ser de 53,2, enfront de 53,3 del mes anterior.
L'índex principal continua ocultant notables rendiments diferents entre les economies manufactureres i de serveis. Si bé l'activitat del sector serveis va augmentar a un ritme sòlid, encara que lleugerament més lent, hi va haver una caiguda notable i accelerada en la producció manufacturera durant juliol. Les últimes dades van mostrar que la producció de béns va caure per sisè mes consecutiu i en el major grau registrat des d'abril de 2013.
En tota la zona euro hi va haver una debilitat contínua en la demanda el juliol
L'exemple més contundent d'aquestes tendències es va observar a Alemanya, on una economia manufacturera que es deteriorava ràpidament compensava gairebé per complet el continu creixement robust del sector de serveis. Les últimes dades compostos van mostrar que Alemanya es va expandir al seu ritme més lent durant més de sis anys.
Mentrestant, a Itàlia li va anar una mica millor, tot i que el creixement va millorar lleugerament a un màxim de quatre mesos. Es va observar un creixement modest a Espanya, però no obstant això és el més feble en gairebé sis anys. Per la seva banda, França va tenir un millor acompliment, encara que fins i tot aquí la taxa d'expansió va ser relativament moderada i molt per sota de la tendència.
En tota la zona euro hi va haver una debilitat contínua en la demanda el juliol. El nou treball realitzat amb empreses del sector privat va augmentar només lleument i una vegada més les empreses van poder mantenir-se al corrent de les seves càrregues de treball, com indica altra reducció en els nivells de treball pendents. Quant a l'ocupació, es va registrar un altre augment i va mantenir una tendència que s'estén des de novembre de 2014. No obstant això, el creixement en el nombre d'empleats va ser el més feble des d'abril de 2016.
La contractació també va ser limitada en un moment d'optimisme decreixent sobre el futur. Les últimes dades van mostrar que la confiança va estar en el seu nivell més baix durant cinc anys, i les empreses a Alemanya van ser, amb molt, les menys positives sobre l'activitat durant els propers 12 mesos.
PMI SERVEIS
Amb l'excepció d'Itàlia, les quatre grans nacions van registrar guanys més lentes en l'activitat de serveis el juliol. Alemanya va continuar registrant el major creixement. Tot i contrarestar la tendència de flexibilització més àmplia, Itàlia novament va registrar l'augment més lent de l'activitat. Pel que fa a l'ocupació, va pujar novament, tot i que la taxa de creixement va disminuir al seu nivell més feble des del març. Alemanya novament va liderar el camí en termes de guanys d'ocupació durant el juliol, tot i que el creixement es va suavitzar a un mínim de sis mesos.
"El sector de serveis va continuar mantenint l'expansió de l'economia de l'eurozona al començament del tercer trimestre"
Finalment, la confiança empresarial es va enfortir durant juliol al seu nivell més alt en tres mesos. Es va observar un notable augment de la confiança entre les empreses de serveis franceses, mentre que les empreses a Itàlia van ser les més optimistes en general. Per contra, els proveïdors de serveis alemanys van registrar el seu nivell de confiança més baix des de finals de 2014.
Des de Markit comenten que "el sector de serveis va continuar mantenint l'expansió de l'economia de l'Eurozona al començament del tercer trimestre, però hi ha indicis que la magnitud de la recessió manufacturera està començant a ser aclaparadora".
"Les preocupacions de la guerra comercial, el creixement econòmic més lent, la caiguda de la demanda d'equips comercials, la caiguda de les vendes d'automòbils i les preocupacions geopolítiques com el Brexit van encapçalar la llista de problemes comercials, cosa que va provocar que la producció caigués al seu ritme més ràpid durant més de sis anys". Conclouen que "la principal font d'expansió actualment sembla ser el consumidor, impulsat al seu torn per la força relativa del mercat laboral".