Les mesures adoptades per contenir el brot de coronavirus han generat a l'abril una ensulsiada sense precedents de l'economia de la zona euro, que va patir les caigudes més pronunciades de l'activitat empresarial i l'ocupació mai registrades, segons l'índex PMI publicat aquest dijous.
En concret, el PMI Compost de l'Activitat Total de l'eurozona, elaborat per la consultora Markit, assenyala que la dada es va desplomar a l'abril fins al seu mínim històric de 13,5, una lectura encara inferior al 29.7 registrat al març. Això indica sens dubte el major declivi mensual de l'activitat total registrat en més de dues dècades de recopilació de dades de l'estudi. A manera de comparació, la lectura més baixa observada durant la crisi financera mundial va ser 36,2, al febrer de 2009.
La deterioració d'abril va estar vinculada amb la pandèmia de la Covid-19, en intensificar-se els esforços per contenir la propagació del brot del virus pel continent. Les mesures de confinament van incloure el tancament temporal d'empreses i estrictes restriccions en el moviment de les persones.
El sector serveis va ser el més afectat per les mesures de confinament i l'activitat comercial va caure del 26,4 registrat al març a tot just un 11,7 a l'abril. Les empreses que operen en sectors com el d'hospitalitat, habitatge, restauració, viatges i turisme van observar caigudes particularment intenses de l'activitat, i un gran nombre d'aquestes empreses van haver de tancar les portes obligatòriament o van suportar una intensa limitació de la seva capacitat operativa.
En el sector manufacturer també s'ha observat una caiguda rècord de la producció, l'índex de la qual va caure del 38,5 registrat al març a 18,4, ja que moltes empreses de fabricació de productes no essencials van haver de tancar, i d'altres van indicar d'una demanda intensament reduïda o de limitacions per l'escassetat de personal i inputs. Les demores en la cadena de subministrament van arribar al seu màxim en la història de l'estudi.
Els nivells de noves comandes rebudes van caure al ritme més intens mai registrat, tant en el sector manufacturer com en el sector serveis, provocant una erosió rècord de les comandes pendents en conjunt. Una caiguda sense precedents dels treballs per realitzar en el sector serveis es va veure acompanyada d'una reducció gairebé rècord de les comandes pendents en el sector manufacturer.
La caiguda del nivell de contractació del sector manufacturer va ser la més intensa des d'abril de 2009
Les expectatives respecte de l'activitat total per als pròxims 12 mesos van caure lleugerament per sota del mínim registrat al març a causa d'un nou mínim en el sentiment indicat en el sector manufacturer.
Mentrestant, les plantilles es van reduir al ritme més intens registrat en tota la història de l'estudi, caient per segon mes consecutiu. L'ocupació en el sector serveis es va reduir al ritme més marcat de la història de l'estudi, mentre que la caiguda del nivell de contractació del sector manufacturer va ser la més intensa des d'abril de 2009. En alguns casos, el declivi de l'ocupació va reflectir els acomiadaments temporals per força major dels treballadors, però fins i tot si se'ls exclou de la caiguda de l'ocupació, el declivi continua sent un dels més intensos registrats per l'estudi.
Els preus mitjans cobrats pels béns i serveis van caure al ritme més pronunciat des de juny de 2009 ja que les empreses van oferir cada vegada més descomptes per reforçar les vendes i fer front a la creixent caiguda dels ingressos. Els descomptes van ser especialment freqüents en el sector serveis, on els preus mitjans cobrats van caure a un ritme rècord. Els preus cobrats pels productes van decréixer al ritme més marcat des de novembre de 2009.
Sovint, les retallades de preus van ser propiciats per una reducció dels costos. Els costos mitjos totals van caure a un ritme que no s'havia observat des de juliol de 2009. No obstant això, mentre que es va registrar una caiguda rècord dels preus de compra del sector serveis, vinculada principalment amb la reducció dels costos salarials, els preus de compra del sector manufacturer van caure a un ritme menys marcat (que de totes maneres es va mantenir entre els més ràpids des de 2016), reflectint en part algunes pressions a l'alça en els preus que van ser impulsades per l'escassetat d'oferta.
"La ferocitat de la contracció també ha superat els nivells considerats imaginables per la majoria d'economistes"
Per països, l'escala sense precedents de l'enfonsament va ser generalitzada, pel fet que els índexs composts d'activitat total del Flash de l'índex PMI va assolir mínims històrics de 17,1 i 11,2 respectivament a Alemanya i França (caient des del 35 i el 28,9 del març), mentre que, en la resta de la regió, l'índex PMI compost va caure de 25 a 11,5.
Des de Markit assenyalen que "la magnitud de la caiguda dels negocis revelada per l'enquesta del PMI en tota la zona euro supera amb escreix qualsevol altra situació observada anteriorment en més de 20 anys de recopilació de dades. La ferocitat de la contracció també ha superat els nivells considerats imaginables per la majoria d'economistes, amb l'índex PMI caient molt per sota de les estimacions de l'opinió prevalent".
Segons el seu model, que compara l'índex PMI amb el PIB, suggereix que l'enquesta d'abril indica una contracció trimestral de l'economia de la zona euro de l'ordre del 7,5%. "Pel fet que grans àrees de l'economia probablement hauran de romandre confinades per contenir el contagi de Covid-19 durant les pròximes setmanes, és d'esperar que el segon trimestre registri la desacceleració més ferotge que la regió hagi sofert aquests últims anys".
Afegeixen que "les esperances se centren en què les mesures de contenció es puguin anar aixecant progressivament per ajudar a atenuar l'aturada que les empreses han registrat a l'abril. No obstant això, sembla ser que el progrés serà dolorosament lent per evitar una segona onada d'infeccions. Davant una caiguda tan prolongada de la demanda, la retallada d'ocupació podria intensificar-se respecte del ritme rècord actual, i podrien sorgir nous temors en relació amb el cost econòmic de la contenció del virus".