A la fi de 2019, analistes i economistes tenien molt clar que enguany no seria un any de recessió, ni als EUA, ni a Europa ni a cap altra de les principals economies mundials. Però la cosa ha canviat molt en tan sols dos mesos, i el coronavirus ha tornat a fer ressuscitar l'eterna pregunta: hi haurà recessió al 2020 o ens lliurarem?
2019 acabava amb optimisme i amb els PMI manufacturers tocant sòl i millorant, però el sector serveis està flaquejant de manera evident en aquesta arrencada del 2020 pel coronavirus. Aquesta setmana, no obstant això, les referències macro han deixat respirar una mica. L'IFO de febrer publicat aquest dilluns va millorar inesperadament, fins a 96,1 després d'una revisió a l'alça fins a 96 al gener. El consens esperava que caigués a 95,3. "L'economia alemanya sembla no veure's afectada pels esdeveniments que envolten el coronavirus", ha dit Clemens Fuest, president de l'institut IFO. La confiança econòmica de la Zona Euro de febrer, coneguda aquest dijous, també va pujar malgrat el coronavirus. Va registrar el seu nivell més alt des de maig i es va situar en 103,5 des de 102,6 del mes anterior.
RECUPERACIÓ "MENYS RÀPIDA", PERÒ SENSE RECESSIÓ
El mercat ara està esperant que el 'boom' del coronavirus es freni per prendre distància i fer balanç en un context de major tranquil·litat. Així se sabrà fins a quin punt tot els esdeveniments actuals afectaran la macro i la micro de tot el món. De moment, totes les esperances estan posades en què la situació remeti com més aviat millor. Ja està remetent a la Xina, però en la resta del planeta l'epidèmia està en plena expansió.
Noticia relacionada
¿Compro o vendo? Los expertos, divididos en sus estrategias ante el coronavirusEls analistes tenen clar que tot el que està succeint frenarà la recuperació econòmica que cobrava força a la fi de l'any passat, però es resisteixen a parlar de recessió. "El consens inicial d'una recuperació ràpida és ara menys segur i els mercats s'estan ajustant a les noves perspectives", explica David Page, economista en cap d'AXA Investment Managers. "El cost econòmic per a la zona euro dependrà particularment de la magnitud de la propagació del virus", afegeix.
Carig Burelle, analista d'estratègies macro de Natixis IM, reconeix que l'esclat del coronavirus ha fet malbé els signes que apuntaven cap a un creixement global més estable que s'observaven al començament d'any. Malgrat tot, creu que l'impacte serà "temporal" i no preveu que el virus faci "descarrilar completament el creixement global al 2020".
Burelle parla de "certa desacceleració" als EUA pel fet que el creixement "hauria d'afeblir-se fins a un 1,9% en 2020 i un 1,8% al 2021". No obstant això, precisa que "no anticipen una recessió". A la Zona Euro, des de Natixis IM també parlen d'afebliment i no de recessió, mentre que a la Xina reconeixen que el 'xoc' econòmic ha arribat just quan les dades començaven a mostrar certa recuperació gràcies a una treva comercial. "El Govern hauria d'ajudar, però és improbable que compensi completament la feblesa econòmica provocada", apunten.
Pel que fa a les economies més properes a la Xina, Craig Burelle sosté que el creixement econòmic del Japó es "desaccelerarà fins al 0,5% al 2020 a mesura que s'afebleixi la demanda domèstica"; sobre Austràlia, anticipa també un impacte negatiu a curt termini causal pel virus.
A Unigestion tampoc creuen que el coronavirus vagi a provocar, "en aquest moment", una recessió, encara que assumeixen que és massa aviat per calibrar l'impacte real del brot. "Des d'una perspectiva econòmica, estaria en funció de la durada i la propagació, així com de les accions dels Governs, tant a la Xina com a la resta del món", assenyala el gestor Michael Sun. Florian Ielpo, també gestor d'Unigestion, matisa que, si la situació es manté, "els riscos macro (principalment la recessió i la inflació) guanyarien impuls. Això no és el que els mercats estan cotitzant ara i no és l'escenari que nosaltres preveiem", conclou.