ep bloque de viviendas en zaragoza
AVANTESPACIA - Archivo

Una nova tendència va arribar el 2020 al mercat immobiliari, derivada de la crisi del coronavirus, i sembla que, de moment, ha vingut per quedar-se. L'arribada de la Covid-19 i l'augment de les restriccions per frenar l'avanç dels contagis han provocat un canvi en el paradigma del sector, i encara que el mercat de lloguer va tancar l'any amb una pujada lleugera de l'1,4% en el preu , la veritat és que s'han registrat caigudes històriques en diverses ciutats importants del país, segons un estudi del portal Idealista.

Concretament, les ciutats amb les majors baixades de preu han estat Barcelona, ​​amb un descens interanual del 9,4%, Madrid (-7,3%), Palma (-6,2%), Màlaga (-5,6%) i Sevilla (-5,2%). I és que no només el preu ha patit les conseqüències de la pandèmia. L'oferta i la demanda s'han vist fortament afectades i l'estoc d'habitatges de lloguer s'ha apuntat pujades màximes durant les últimes setmanes de 2020.

En aquest context, el 2021 va començar amb un 78% més d'estoc que fa 12 mesos, i des del període previ a la primera onada de contagis, quan es van registrar els nivells més baixos, l'oferta d'habitatges s'ha més que duplicat durant només vuit mesos.

INTERÈS PER CANVIAR DE CASA

Després del confinament dels mesos de març, abril i maig, molta gent es va interessar per canviar d'habitatge en veure que necessitaven una llar diferent que s'ajustés més a les seves necessitats. Aquest interès va augmentar fins a un 77% des de la primera setmana de gener fins a la setmana del 13 de desembre, última setmana estudiada pel portal immobiliari.

El nombre de visites a la web va arribar al seu pic a mitjans del mes de juny, quan van començar a suavitzar-se les restriccions de mobilitat imposades pel Govern.

Considerant les dades mínimes prèvies a la pandèmia, el començament del confinament i la incertesa econòmica, tot això va provocar que la demanda d'habitatge de lloguer es quadripliqués el 2020, mentre que, al tancament d'any, les visites a Idealista s'han multiplicat per tres pel que fa al moment més dur del confinament.

Al·ludint a les dades proporcionades pel portal, Osca, Granada, Sevilla i Màlaga lideren la classificació de ciutats espanyoles més actives per trobar pis de lloguer. Tot i ser alguns d'ells mercats petits com és el cas d'Osca, s'han arribat a quadruplicar les visites a la web.

Així mateix, capitals no tan grans com Pontevedra, Càceres, Toledo, Cadis o Badajoz han vist disparada la demanda de lloguer entre els períodes pre-Covid i post-Covid.

Sobre l'estoc de pisos, les grans ciutats han estat les que han tingut més ofertes el 2020, cosa que ha provocat una caiguda generalitzada dels preus en capitals com Madrid o Barcelona. Són 14 les ciutats que han vist duplicar la seva oferta d'habitatges de lloguer, i fins a 17 es troben per sobre de la mitjana nacional.

D'altra banda, Granada, Madrid, Sevilla, Santa Cruz de Tenerife i Còrdova han estat les cinc províncies que han anotat increments importants de l'estoc d'habitatge de lloguer durant aquest 2020. Altres mercats com Balears, Barcelona, ​​Màlaga, Las Palmas o València també s'han apuntat creixements notables, superiors al 80% respecte al començament de l'any.

Les ciutats de Madrid, Barcelona, ​​Màlaga i València s'han consolidat com els municipis amb major nombre de cases de lloguer al mercat de tot Espanya. Per contra, províncies com Ceuta (-32%), Ciudad Real (-14%) o Segòvia (-13%) van acabar l'any amb menys cases ofertades de les que disposaven durant els mesos previs a la Covid-19.

contador