• La cort alemanya demana a l'òrgan europeu que es pronunciï amb un "procediment accelerat"
  • L'import agregat de la compra d'actius del BCE arriba als 2,097 bilions d'euros
European Central Bank (ECB) president Mario Draghi

El Tribunal Constitucional d'Alemanya té clar que el Banc Central Europeu (BCE) s'ha extralimitat. Però no com procedir. Així es desprèn de la seva decisió sobre el programa de compres de bons de l'autoritat monetària, que ha analitzat per arribar a la conclusió que ha de ser una altra tall, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE), que dicti sentència. L'import agregat de l'adquisició d'actius ha arribat als 2,097 bilions d'euros.

  • 1,0474$
  • -0,02%

"Segons l'opinió del Senat (del Tribunal Constitucional) raons significatives indiquen que les decisions del BCE sobre el programa de compra d'actius violen la prohibició de finançament monetari i excedeixen el mandat de política monetària del banc central, envaint així les competències dels Estats" , assenyala el Tribunal alemany. És a dir, l'òrgan considera que hi ha "raons significatives" que indiquen que el pla de compres de bons sobirans -el 2016 el va ampliar a bons corporatius- excedeix al seu mandat, però demana al TUE que es pronunciï sobre això mitjançant un "procediment accelerat".

La decisió del Constitucional germànic de traslladar el cas al TJUE respon a les reclamacions presentades per ciutadans alemanys, incloent-hi polítics i acadèmics, contra el programa de compres (PSPP, per les sigles en anglès) del BCE pel qual el banc central compra bons sobirans dels països de la zona euro, així com d'empreses públiques, al·legant que aquest pla viola l'article 123 del Tractat de Funcionament de la UE, que prohibeix el finançament monetària.

Així mateix, els querellants reclamaven que el Bundesbank, el banc central d'Alemanya, no prengui part en aquest programa de compres i que el Govern Federal adopti les mesures oportunes contra el programa. El Tribunal recull entre els seus principals consideracions sobre el cas que "és dubtós que el PSPP sigui compatible amb la prohibició de finançament monetari" i afegeix que "sembla que el PSPP podria no estar dins del mandat del BCE".

La decisió del Constitucional alemany segueix així els passos de l'adoptada el 2014, quan el Tribunal va decidir sotmetre al TUE la decisió sobre la legitimitat del programa OMT (compra de bons sobirans en el mercat secundari) del BCE, pel qual l'entitat podia adquirir bons sobirans de manera il·limitada a canvi de reformes, pla que mai arribaria a aplicar-se, tot i que el TJUE va opinar que el programa era compatible amb el mandat del BCE.

Noticias relacionadas

contador