ep la ministra de hacienda maria jesus montero este jueves en el pleno del congreso
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

El Ple del Congrés ha rebutjat aquest dijous convalidar el decret llei que recull l'acord amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) sobre la cessió dels romanents dels ajuntaments, que ha quedat derogat.

La votació ha ofert 156 "sís"; tots els altres vots han estat "nos" i no s'han registrat abstencions.

El Ministeri d'Hisenda va arribar a un acord d'última hora amb els seus socis d'Unides Podem que ha permès el suport dels morats i les seves confluències, però no ha aconseguit sumar a cap altre grup parlamentari.

És la primera vegada que el Govern de coalició de socialistes i morats perd una votació sobre la convalidació d'un decret llei.

María Jesús Montero va llançar ahir diferents propostes sobre el repartiment dels 5.000 milions, incloent suspendre la regla de despesa enguany i el pròxim i convalidar el decret per després tramitar-lo com a projecte de Llei. Proposava així incloure les esmenes que vulguin fer els grups i assegurar que enguany els consistoris puguin gastar ja 2.000 milions. Però aquestes cessions quedaven molt lluny del «replantejament total» que exigien des del PP fins a ERC passant per EH Bildu i Ciutadans.

Per tant, va intentar intercanviar els percentatges de repartiment. El 60% dels 5.000 milions es repartiria entre tots els ajuntaments i el 40% restant només entre aquells que prestessin a Hisenda el seu superàvit. La seva proposta va tornar a ser rebutjada de manera unànime i a última hora de la tarda el Senat aprovava una proposició del PP que sol·licitava la retirada del Reial decret. El Govern es va quedar només votant en contra, mentre el PNB, que va continuar negociant amb l'Executiu, es va abstenir. Totes les altres forces polítiques van votar-hi a favor, en el que podria ser un preàmbul del que es veurà avui al Congrés.

L'última estratègia d'Hisenda va ser amenaçar ahir a la tarda que no hi hauria una segona oportunitat en forma de nou decret. Un ultimàtum que, al tancament d'aquesta edició, seguia sense fer cedir posicions a la majoria de l'oposició. Només el PNB semblava estar disposat a negociar, mentre JxCat i l'ERC renunciaven a continuar esperant i donaven permís als seus diputats per començar a votar «no» telemàticament.

Des de l'Executiu van insistir que no poden fer més propostes per intentar convèncer a l'oposició i subratllen que ara hauran de ser els responsables que el decret decaigui els que posin sobre la taula una alternativa.

Noticias relacionadas

contador