• Aranzels, complicació d'assumptes burocràtics, més costos d'exportació... en serien algun dels problemes
comercio online teclado

La crisi a Catalunya s'intensifica i ja ni tan sols es descarta que la Generalitat que presideix Carles Puigdemont pugui acabar per declarar la independència de forma unilateral. Així les coses, cada vegada són més els sectors que mostren la seva preocupació per què podria passar en aquest escenari, amb una Catalunya separada d'Espanya, i amb noves fronteres per als productes. El comerç electrònic ha estat un d'ells.

Catalunya quedaria fora de la UE i envoltada d'incertesa pel seu "suposat estatut d'Estat nou"

El Govern català ha convocat un referèndum el proper diumenge 1 d'octubre, que ha estat declarat il·legal pel Tribunal Constitucional. No obstant això, la Generalitat manté els seus plans i la votació, de manera que la tensió segueix a flor de pell, amb avisos i amenaces per part de jutges i fiscals, i també del mateix Govern de Mariano Rajoy. La declaració unilateral d'independència ja no és una cosa que es consideri impossible, i en el suposat cas que finalment es produeixi, aquesta situació afectaria, i molt, al comerç en línia.

Així ho assegura Rafael Gómez-Lus, Expert Legal de Trusted Shops a Espanya, que ha explicat quines serien les conseqüències per a les transaccions de l'eCommerce en cas d'arribar a aquest escenari. "Catalunya quedaria, almenys durant un temps indeterminat, fora de la Unió Europea i, amb incertesa pel que fa al estatut del suposat Estat nou", diu aquest expert, que assegura que aquesta és la clau per analitzar les conseqüències que suposaria la independència per a l’eCommerce a Catalunya. "Desapareixeria la normativa europea aplicada i les transaccions comercials s'enfrontarien a una sèrie de perills", concretament a cinc:

1. Impostos de duanes i impost sobre el valor afegit sobre la importació

Les relacions econòmiques més importants de Catalunya són amb els estats membres de la Unió Europea, de manera que en quedar-se’n fora, els clients de comerços electrònics que visquin a Catalunya haurien de pagar impostos de duanes i impostos especials sobre la importació per les compres realitzades. Segons Gómez-Lus, això significa que les compres transfrontereres seran més cares, per la qual cosa seran menys atractives per als clients de la resta d'Europa, i en cas invers succeeix el mateix.

2. Burocràcia i assumptes fiscals més complicats

La burocràcia s'allargaria de manera considerable i això tindria una repercussió directa sobre el temps de lliurament dels enviaments en línia. Les compres fetes a través del comerç electrònic patirien retards, assegura l'expert, que recorda que els estats membres de la Unió Europea compten amb un seguit de privilegis que fan reduir la burocràcia i afavoreixen el comerç electrònic.

3. Més costos d'exportació

Els costos en l'exportació s'elevarien i aniria en detriment dels comerciants mitjans i petits. Mentre que les grans empreses veurien amb certa facilitat desenvolupar cooperacions estratègiques per poder seguir operant, les pimes del comerç electrònic podrien patir problemes per suportar aquests costos, destaca Gómez-Lus.

4. Repercussions sobre la legislació

Els àmbits legislatius que afecten les botigues en línia s'han harmonitzat actualment en gran part a través de les directives europees. Amb la Directiva sobre drets dels consumidors acaben d'unificar-se els drets dels consumidors el millor possible, i també s'ha harmonitzat totalment el dret de la competència i de la protecció de dades. En produir-se la independència, és previsible que apareguin divergències entre la legislació catalana i l'espanyola, així com respecte a la normativa d'altres estats membres.

5. Conseqüències directes per als consumidors

L'expert afirma que tant si es tracta d'un consumidor espanyol que vol realitzar qualsevol compra a Catalunya, com d'un català que vulgui comprar en algun estat membre de la Unió Europea, tindrien totes les restriccions abans esmentades ja que Catalunya quedaria en una situació per conèixer mentre es produeixen, o no, acords amb la Unió Europea.

"El temps que passaria entre que Catalunya aconseguís la independència de forma unilateral i una hipotètica acceptació a la Unió Europea és incert. Entrarien en un procés de negociacions diplomàtiques ardu durant el qual passaria a ser un tercer Estat i, per tant, deixaria de formar part del mercat únic europeu, la qual cosa dificultaria el comerç online i offline amb Espanya i altres Estats membres", afirma Rafael Gómez-Lus. "Les negociacions entre Catalunya i la Unió Europea no seran fàcils ja que són molts els interessos associats", conclou.

Noticias relacionadas

contador