aleman, germany, alemania
Pixabay

L'índex de clima empresarial d'Alemanya va tornar a empitjorar el setembre i va caure fins als 85,7 des dels 85,8 punts desestacionalitzats l'agost. "Les empreses van tornar a estar menys satisfetes amb el negoci actual", assenyalen des d'Institut d'Investigació Econòmica (Ifo), on creuen que "l'ànim a l'economia alemanya continua sent dolent".

Suposa la cinquena caiguda consecutiva de la confiança empresarial alemanya i la seva pitjor lectura des de l'agost del 2022. A més, el pessimisme per als propers mesos va disminuir lleugerament. "L'economia alemanya sembla haver tocat fons", afegeixen.

Per part seva, l'avaluació econòmica actual també va baixar, des de 89 a 88,7. El pitjor nivell des de l'estiu del 2020 i la seva sisena lectura a la baixa consecutiva. Mentrestant, l'índex d'expectatives per als sis mesos vinents va millorar lleugerament, des de 82,6 fins a 82,9 punts, però continuen a mínims de novembre del 2022.

Tot i això, Alemanya "encara no està fora de perill", ja que el sentiment entre els directius "segueix sent ombrívol", ha expressat el president de l'Ifo, Clemens Fuest.

Per sectors, l'índex de clima empresarial va augmentar lleugerament al sector manufacturer. En particular, les empreses es van mostrar una mica més satisfetes amb la situació empresarial actual, però les expectatives s'han revisat lleugerament a la baixa i es continuen caracteritzant pel pessimisme. Tot i que la cartera de comandes va continuar disminuint, ja no és tan sòlida com abans.

Al sector serveis, la confiança empresarial va caure per sisena vegada consecutiva a causa d'un notable deteriorament de la situació actual. Les vendes van evolucionar més feblement que als mesos anteriors. Tot i això, les expectatives van augmentar lleugerament, tot i que encara es caracteritzen per l'escepticisme.

L'índex va pujar a les operacions per les expectatives menys pessimistes. Tot i això, els comerciants estaven menys satisfets amb el negoci actual. Al sector de la construcció, l'indicador del clima empresarial ha caigut al seu valor més baix des del gener del 2009. Les empreses van valorar encara pitjor la seva situació empresarial actual i les perspectives per als propers mesos també continuen sent extremadament pessimistes.

Per als analistes d'ING, les dades de l'Ifo "semblen ser un altre reflex de l'estancament actual de l'economia alemanya". "Aquesta és una de les lectures de l'índex Ifo més febles dels darrers cinc anys. Si bé el component d'avaluació actual va continuar la tendència recent a la baixa, les expectatives van millorar una mica". "Lamentablement, l'índex Ifo només és una confirmació i mostra que no estem ni a prop d'un punt d'inflexió", opinen.

Des de Pantheon Macroeconomics consideren que un augment en les expectatives sol ser un bon senyal en aquesta enquesta, "però és massa aviat per celebrar-ho. El missatge general de l'IFO continua sent que s'acosten temps difícils per a l'economia alemanya".

Noticias relacionadas

contador