industrie allemagne 20240502163104

El sentiment empresarial d'Alemanya es deteriora al juny. "L'economia alemanya té dificultats per superar l'estancament", segons l'Ifo.

En concret, l'índex de clima empresarial va baixar al juny fins als 88,6 punts, enfront dels 89,3 punts del maig. Això es va deure a expectatives més pessimistes, l'índex de les quals va baixar a 89 punts des de 90,3. Tot i això, les valoracions de la situació actual es van mantenir sense canvis, als 88,3 punts.

Al sector manufacturer, el clima empresarial va decaure després de tres pujades consecutives, ja que les empreses es van tornar a mostrar més escèptiques respecte als propers mesos. Estaven especialment preocupats per la disminució de la cartera de comandes, però estaven una mica més satisfets amb el negoci actual.

Al sector serveis, l'índex va pujar, ja que els proveïdors van avaluar la seva situació de manera més positiva. A més, les perspectives per al segon semestre també van continuar millorant.

A nivell comercial, el clima empresarial es va deteriorar considerablement. Pel que fa a les expectatives, el sentiment d'escepticisme va augmentar notablement mentre les valoracions dels negocis actuals s'han corregit a la baixa. Tant els majoristes com els minoristes es van veure igualment afectats per l'evolució negativa.

Finalment, a la construcció, l'índex va pujar lleugerament gràcies a unes expectatives menys pessimistes. Tot i això, la situació actual es va considerar pitjor. La manca de comandes continua sent un problema fonamental.

"A nivell sectorial, els serveis van ser un punt brillant, augmentant a 4,2 i recuperant el terreny perdut al març. És preocupant que la majoria dels altres sectors es deterioressin al juny. La confiança del sector manufacturer va caure a -9,2 , el resultat més baix des del març. Però va ser el comerç del qual van arribar les pitjors notícies, ja que l'avaluació del sector va empitjorar a -23,5. El sector de la construcció va experimentar un cinquè repunt consecutiu, però com que la millora ha resultat gradual, el subíndex de clima empresarial del sector es va mantenir històricament deprimit a -25”, expliquen a Oxford Economics.

Això dona suport a la seva opinió que l'economia alemanya "no va aconseguir mantenir el ritme de creixement observat al primer trimestre del 2024. Preveiem només una modesta expansió intertrimestral del 0,1% al segon trimestre i el creixement només es recuperarà més endavant l'any”, afegeixen.

"Després de tres augments consecutius a principis d'any, la confiança empresarial s'ha debilitat novament, fet que demostra que el punt més baix del cicle no serà seguit automàticament per una forta recuperació", comenten els analistes d'ING. Creuen que "l'optimisme de principis d'any ha donat pas al realisme" i que "segueix sent molt poc probable que es produeixi una forta recuperació aquest any".

Noticias relacionadas

contador