ep personas en la puerta de una oficina de empleo de madrid
Marta Fernández - Europa Press

El tancament de les empreses i negocis se situa al capdavant de les preocupacions actuals de la majoria dels espanyols (69%), seguit d'un salari no d'acord amb l'experiència i la formació (66%) i de la possibilitat de perdre la feina (61%), segons una enquesta d'InfoJobs en la qual es compara la situació actual amb l'existent abans de la pandèmia del coronavirus.

Unes qüestions que fa tan sols uns mesos eren diferents. Al febrer de 2020, la principal preocupació dels espanyols se centrava en tenir un salari que no fos conforme a la seva experiència i formació professional (72%).

La quarta preocupació dels espanyols en l'actualitat és l'atur entre més grans de 45 anys, així ho pensa un 60% dels enquestats. Aquest aspecte era el tercer el mes de febrer (64%) i el setè al 2019 (57%). Tanca el top 5 de preocupacions actuals el retard de l'edat de la jubilació (56%), que prèviament a la pandèmia era la tercera qüestió que més preocupava els espanyols (66%).

Per part seva, la falta de reconeixement a la feina ha passat de ser la quarta preocupació dels espanyols abans de la pandèmia a ser ara la sisena, mentre que la precarietat laboral, que abans estava en el cinquè lloc, actualment ocupa la setena posició.

En l'altre extrem del rànquing, entre els aspectes que menys preocupen els espanyols, s'hi troben la robotització (19%), la falta de lideratge de les empreses i la falta de formació (totes dues amb el 31%).

Els resultats d'aquest estudi de InfoJobs revelen diferències significatives entre les qüestions que més preocupen homes i a dones en matèria d'ocupació. Així, per a elles, la primera preocupació continua sent la mateixa que la de la població activa general: el tancament d'empreses (71%), seguida del salari.

No obstant això, per als homes la primera preocupació és la de no percebre un salari d'acord amb l'experiència i formació professional (67%) i la segona, el tancament de negocis.

El desacord més important es troba en la bretxa salarial. Mentre que per a les dones continua sent una preocupació molt important (47%), ocupant l'onzena posició en el rànquing, per a ells ocupa la penúltima posició (21 d'un total de 22).

ELS JOVES TEMEN PERDRE LA FEINA

Per part seva, entre els més joves de 16 a 24 anys, perdre la feina és la seva principal preocupació (70%), seguit del salari (64%) i l'atur juvenil, que preocupa el 63% dels joves, enfront del 41% de la resta dels enquestats.

En l'altre extrem es troba el col·lectiu de més de 55 anys, que també presenta notables diferències respecte als resultats globals. Així, la seva primera preocupació és l'atur entre majors de 45 anys (74%), seguit del tancament d'empreses i negocis (70%) i el retard de l'edat de jubilació (69%).

La dada més curiosa dels més grans de 55 anys, segons InfoJobs, resideix en la seva preocupació per perdre la feina (48%), que ocupa la vuitena posició. Així, és el col·lectiu que sembla que té menys por de quedar-se sense feina.

Noticias relacionadas

contador