• Els experts esperen que s'anuncïin estímuls fiscals, encara moderats
  • La primera ministra ha tranquilitzat als empresaris i els ha promès un acord que suavitzi l'impacte del Brexit

El Brexit torna a escena en aquesta setmana en la qual no s'esperen excessives referències. Al marge de veure com es va concretant el Govern de Donald Trump i qui seran els principals 'actors' del mateix, sense oblidar la publicació de les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed) aquest dimecres, hi haurà poques novetats en una setmana atípica que no comptarà amb Wall Street el dijous a causa de la festivitat d'Acció de Gràcies.

Al Regne Unit, no obstant això, sí hi haurà novetats i aquestes tindran a veure amb la compareixença del canceller Philip Hammond aquest dimecres. Hammond compareixerà davant el Govern per presentar l''Autumn Statement' ('Declaració de Tardor') en el qual es recull l'estat de l'economia, en aquest cas després de la votació del Brexit aquest estiu. Els analistes estudiaran detingudament aquest discurs, llegim a CNBC, per tractar de llançar llum sobre quins són els plans econòmics del Govern anglès després de prendre la decisió d'abandonar la Unió Europea.

Theresa May ha dit que buscarà un acord amb la UE perquè les empreses deixin de sentir que estan "a la vora del penya-segat"

"Normalment és un esdeveniment fiscal important (la presentació de l''Autumn Statement')... Però aquest any és fins i tot més important a causa de les significatives incerteses que envolten el referèndum (Brexit)", va dir l'economista Philip Shaw, d'Investec, en declaracions a la cadena nord-americana.

Els experts preveuen que el Govern britànic anunciarà estímuls fiscals per afavorir el creixement de l'economia britànica, no obstant això, no s'estima que aquests estímuls siguin "importants" perquè no s'ha produït la gran contracció que s'esperava en l'economia de Regne Unit. Al juny, quan els votants van decidir dir "sí" al Brexit, els analistes preveien una contracció econòmica a Gran Bretanya, tant a curt com a mitjà termini. No obstant això, l'economia ha demostrat més resistència de l'esperat, creixent un 0,7% i un 0,5% en el segon i tercer trimestres, respectivament.

"No preveiem un important estímul fiscal, serà moderat", assenyala Kallum Pickering, economista de Berenberg, a CNBC.

UN BREXIT SUAU

La primera ministra, Theresa May, ha dit aquest dilluns que buscarà un acord transitori pel Brexit que permeti suavitzar l'impacte d'aquest sobre les empreses britàniques. En una compareixença davant la patronal britànica CBI (Confederation of British Industry), May va afirmar que buscarà un acord perquè les empreses deixin de sentir que estan "a la vora del penya-segat", informa Digitalook.

"Òbviament, si ens fixem en les negociacions, volem aconseguir l'acord que millor funcioni per als negocis de Regne Unit", va dir May, i va afegir: "Sóc conscient que hi haurà aspectes que necessitin ser revisats. Entenc el punt de vista de Paul (Paul Drechsler, president del CBI) que la gent no vol sentir que està 'a la vora del penya-segat', que vol saber amb certa certesa com evolucionaran les coses. Això serà part del treball que estem fent en termes de la negociació amb la Unió Europea".

contador