• Suïssa és el país que encapçala la classificació global quant a riquesa mitjana per adult
  • Xina, Corea i Indonèsia són exemples de país on s'observa un ràpid ascens de les persones en la piràmide de la riquesa

Regne Unit ha experimentat una considerable caiguda de la riquesa durant el present any. En concret, la riquesa de les llars del país ha descendit 1,5 bilions de dòlars (1,4 bilions d'euros) com a conseqüència de la votació a favor del Brexit, que ha provocat un brusc descens dels tipus de canvi i del mercat de valors, segons l'Informe de la riquesa mundial de 2016 elaborat per Credit Suisse Research Institute.

"Les conseqüències del vot a favor del Brexit al PIB preocupen enormement, però ha de vigilar-se també la seva repercussió en la riquesa de les llars. Des del referèndum sobre la permanència del país en la UE, la riquesa de les llars britàniques ha caigut 1,5 bilions de dòlars. La riquesa per adult ja ha descendit 33.000 dòlars (31.034 euros) fins als 289.000 dòlars (271.826 euros) des de finals de juny. De fet, en dòlars, hi ha 422.000 milionaris menys en el Regne Unit", afirma Michael O'Sullivan, director d'inversions en el departament de Gestió de la riquesa mundial de Credit Suisse.

El total de la riquesa mundial ha registrat un increment de 3,5 bilions de dòlars, un 1,4% més

De l'informe també es desprèn que el creixement global de la riquesa mundial segueix sent limitat en 2016, d'acord amb la tendència que va sorgir en 2013 i que contrasta de forma considerable amb les taxes de creixement de dos dígits registrades abans de la crisi financera mundial de 2008. A mig termini, "només" s'espera una acceleració moderada.

En concret, el total de la riquesa mundial ha registrat un increment de 3,5 bilions de dòlars (3,29 bilions d'euros), la qual cosa ha suposat un 1,4% més, fins a un total de 256 bilions de dòlars (240,8 bilions d'euros), increment que concorda amb la pujada de la població adulta a nivell mundial. Al seu torn, la riquesa mitjana per adult, que se situa en els 52.800 dòlars (49.674 euros), es troba en sintonia amb al xifra de fa any.

JAPÓ AVANÇA

L'estudi també posa en relleu els efectes desfavorables de les fluctuacions de divises que van provocar que la riquesa disminuís en totes les regions, excepte a Àsia-Pacífic. Així, Japó ha estat el país que més ha incrementat la seva riquesa, amb una pujada de 3,9 bilions de dòlars (3,7 bilions d'euros), seguit delsEstats Units que l'ha incrementat 1,7 bilions de dòlars (1,6 bilions d'euros).

Per països, Suïssa, una vegada més, encapçala la classificació mundial quant a riquesa mitjana per adult en aquest any, encara que el país europeu ha registrat un descens de la riquesa mitjana dels adults en aquest país. No obstant això, el seu lideratge segueix sent "indiscutible".

MAJOR CREIXEMENT DE LES ECONOMIES EMERGENTS

Credite Suisse creu probable que les economies emergents superaran al món desenvolupat en el que a creixement de riquesa es refereix. Encara que, només representaran poc menys d'un terç de l'increment durant els propers cinc anys. En l'actualitat, representen entorn del 18% del total mundial de la riquesa de les llars, enfront del 12% corresponent a l'any 2000. I que la contribució de la Xina és equivalent a la meitat del creixement previst per a les economies emergents, mentre que més del 7% provindrà d'Índia.

No obstant això, Xina, Corea i Indonèsia són exemples de països on s'observa un ràpid ascens de les persones en la piràmide de la riquesa, mentre que Índia no ha mostrat un progrés similar fins avui, però té el potencial de créixer de forma ràpida en el futur, ja que parteix d'un punt molt baix.

La meitat inferior de la distribució de la riquesa mundial la conformen principalment adults procedents d'Índia, Àfrica i certes zones de la regió Àsia-Pacífic. No obstant això, en els últims 20 anys s'ha registrat un increment en la incidència d'un reduït nivell de riquesa en països amb elevats ingressos.

Aquest estudi estima que el percentil superior de la piràmide de riquesa representa el 50,8% del total dels actius de les llars

Aquest estudi estima que el percentil superior de la piràmide representa en l'actualitat el 50,8% del total dels actius de les llars, la qual cosa reflecteix el retorn als nivells de l'any 2000.

El valor dels actius financers probablement sigui un factor important, perquè els més acabalats mostren un percentatge desproporcionat d'actius financers en el seu patrimoni. Les conseqüències futures d'aquesta correlació són especialment significatives. Si els preus de les accions no pugen tan ràpid en els propers anys i la quota d'actius financers s'estabilitza -o fins i tot es redueix-, l'augment de la desigualtat en la distribució de la riquesa observada en els últims anys podria detenir-se i possiblement revertir-se.

PERSPECTIVES DE RIQUESA

Des de la companyia s'espera que es produeixi un acceleració moderada de la riquesa i es preveu que el total de la riquesa mundial aconseguirà els 334 bilions de dòlars (314 milions d'euros) en 2021.

El nombre de milionaris a nivell mundial ha augmentat un 121%, mentre que les persones amb un patrimoni superior als 50 milions de dòlars (47 milions d'euros) ho han fet un 168%.

ELS MILIONARIS AUGMENTEN UN 1,8% A ESPANYA

El nombre de milionaris (individus amb un patrimoni total de més d'un milió de dòlars) a Espanya s'ha incrementat un 1,8% entre intervinguts de 2015 i intervinguts de 2016, fins a un total de 7.207 individus més.

En l'actualitat, el nombre de milionaris al país se situa en 385.920 persones, enfront d'un total de 378.713 subjectes que hi havia en 2015 i suposen l'1,7% dels milionaris a nivell mundial. Espanya se situa en la posició 12 de la classificació global de països amb més milionaris.

contador