bank of england 1 november
DL

El Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès) ha sorprès el mercat amb una pujada del tipus d'interès oficial en 15 punts bàsics, fins al 0,25%, a la reunió de desembre, amb el vot en contra d'un sol responsable de política monetària del banc central. Amb aquest moviment, La Vella Dama del carrer Threadneedle posa fi a l'era de taxes ultrabaixes al 0,1% i marca la sortida de les mesures d'estímul de l'era pandèmica.

La inflació al Regne Unit va assolir al novembre el nivell més alt de 10 anys, ja que l'índex de preus al consum va pujar un 5,1% anual, davant del 4,2% d'octubre i molt per sobre de l'objectiu del banc central del 2%. Mentrestant, la recuperació del mercat laboral s'ha mantingut ferma, amb 257.000 treballadors afegits a les nòmines al novembre, fins i tot després del final del pla de regulació d'ocupació.

Aquests indicadors econòmics havien provocat les crítiques de nombrosos analistes i observadors de mercat, sobretot després que el Banc sorprengués els mercats evitant una pujada de tipus al novembre. Els experts havien suggerit que les dades posteriors mostraven que es donaven les condicions econòmiques per començar a endurir la política monetària del supervisor britànic.

Tot i això, l'aparició de la variant òmicron i la seva ràpida propagació al Regne Unit han enterbolit des de llavors les perspectives de cara a la reunió de política monetària de dijous, cosa que ha deixat els mercats amb dubtes.

Dimarts, el Fons Monetari Internacional havia instat els responsables polítics britànics a evitar el "biaix d'inacció" abans de la votació. Sens dubte, aquests fets han convençut els 'coloms' del Comitè de Política Monetària de La Vella Dama a unir-se als 'falcons' que ja havien votat a favor d'elevar el preu dels diners anteriorment.

Amb tot, el banc central ha mantingut el ritme de les compres de bons en 895.000 milions de lliures.

La reacció als mercats no s'ha fet esperar, amb pujades per a la lliura de gairebé el 0,8%, fins als 1,3367 dòlars, mentre que enfront de l'euro s'ha disparat un 0,5% i ha tocat 0,8453 lliures. En tots dos casos són nous màxims de desembre.

COMBATRE LA INFLACIÓ

A les actes de la reunió, s'afirma que els preus han continuat pujant des de la seva última reunió i el BoE espera ara que la taxa d'inflació de l'IPC arribi al 6% el proper mes d'abril, quan s'aixequi el límit de les factures de energia. Aquesta xifra triplica el seu objectiu del 2%, i és evident que el Comitè de Política Monetària considera que ha d'actuar, després que la inflació arribés ahir al 5,1%, el nivell més alt de la dècada.

Quant a la desocupació, el Banc d'Anglaterra considera que el mercat laboral ha superat el final del pla de reducció temporal d'ocupació. Dimarts, la taxa d'atur va tornar a baixar, fins al 4,2%, i les empreses han informat d'un número rècord de vacants.

A la reunió de novembre, el Comitè va estimar que, sempre que les dades entrants, en particular les relatives al mercat laboral, estiguessin en consonància amb les projeccions centrals de l'Informe de Política Monetària del novembre, caldria als propers mesos augmentar el tipus de interès bancari perquè la inflació de l'IPC tornés a situar-se de manera sostenible a l'objectiu del 2%.

"L'evolució econòmica recent suggereix que aquestes condicions s'han complert. El mercat de treball està tens i s'ha continuat tensant, i hi ha alguns indicis d'una persistència més gran de les pressions internes sobre els costos i els preus. Encara que és probable que la variant òmicron pesi sobre l'activitat a curt termini, el seu impacte sobre les pressions inflacionistes a mitjà termini no és clar en aquest moment”, ha dit el banc central.

Noticias relacionadas

contador