dl bank of england boe central bank interest rates monetary policy committee city of london generic pb
Sharecast / Primrose via Pixabay

El Banc d'Anglaterra (BoE) ha decidit mantenir els tipus d'interès per quarta reunió consecutiva i els deixa al 5,25%, de manera que continuen situant-se al nivell més alt des del 2008. "Encara que la inflació dels preus dels serveis i el creixement dels salaris han caigut una mica més del que s'esperava, els indicadors clau de la persistència de la inflació continuen sent elevats”.

Entre els membres del Comitè de Política Monetària (MPC), una majoria de sis a tres van votar a favor de mantenir el tipus bancari perquè considera que la política monetària haurà de continuar sent restrictiva durant el temps suficient perquè la inflació torni a l'objectiu del 2% de manera sostenible a mitjà termini.

Dels membres que no van votar a favor de l'aposta, dos (Jonathan Haskel i Catherine Mann) van preferir augmentar els tipus en 0,25 punts percentuals, fins al 5,5%, i un (Swati Dhingra) va optar per reduir-los en 0,25 punts percentuals, fins al 5%.

L'organisme britànic preveu que la inflació caigui temporalment fins a l'objectiu del 2% al segon trimestre del 2024, abans de tornar a augmentar al tercer i quart trimestre. Espera que la inflació rondi el 2,7% per a finals del 2024 i que "sigui del 2,3% d'aquí dos anys i de l'1,9% d'aquí a tres anys".

Al desembre, la inflació del Regne Unit va repuntar inesperadament, fins al 4%, mentre que la taxa subjacent es va mantenir al 5,1%.

El BoE ha assegurat que continuarà analitzant durant quant de temps la taxa bancària s'ha de mantenir al nivell actual en base als indicis de pressions inflacionàries persistents i de resiliència a l'economia en el seu conjunt, incloent-hi una sèrie de mesures de la rigidesa subjacent de les condicions del mercat laboral, el creixement dels salaris i la inflació dels preus dels serveis.

A més, el BoE ha publicat noves previsions. Ara espera que el creixement del Producte Interior Brut (PIB) es recuperi gradualment. Es projecta que el PIB augmentarà un 0,1% al primer trimestre del 2024 i a un ritme similar durant els trimestres següents, taxes lleugerament més altes del que s'esperava a l'informe publicat al novembre.

També es preveu que el nivell de despesa de les llars es mantingui estable al primer semestre del 2024 i repunt després. Tenint en compte tots els components de l'ingrés de les llars, s'espera que la taxa d'estalvi es mantingui elevada aquest any abans de tornar a caure durant la resta del període previst.

Per als analistes de Pantheon Macroeconomics, "la divisió de vots a la reunió d'aquest mes suggereix que l'MPC no s'afanyarà a reduir la taxa bancària aviat, però el seu nou llenguatge deixa oberta la perspectiva de múltiples reduccions de 25 punts bàsics abans de finals aquest any". Mantenen la previsió que el BoE retallarà els tipus en 75 punts bàsics, fins al 4,5%, per a finals d'aquest any i continuen esperant que la primera retallada de 25 punts bàsics es produeixi al maig, "però els riscos segueixen esbiaixats cap a un començament més tardà”.

Mentrestant, a ING comenten que, "encara que el BoE diu que seguirà revisant quant de temps necessitaria romandre en territori restrictiu, el to de la declaració va mantenir la preocupació sobre la persistència de la inflació, ja que els tipus d'interès de mercat més baixos generarien un creixement lleugerament més gran del que s'esperava al novembre”.

Això suposa que "està deixant clar que necessita més temps i més evidència que la tendència desinflacionària és veritable abans d'estar preparat per entrar fermament en territori moderat", afegeixen i creuen que el BoE "tindrà prou informació aquest estiu per iniciar un cicle de flexibilització a l'agost".

Noticias relacionadas

contador