dl bank of england boe central bank monetary policy committee interest rate decisions mpc generic pd
Sharecast / public domain image

El Banc d'Anglaterra (BoE) ha decidit, per setena reunió consecutiva, mantenir els tipus d'interès en el 5,25%, assegurant que les eleccions generals al Regne Unit el 4 de juliol vinent no han estat rellevants per a la seva decisió. Això suposa que els tipus segueixen al nivell més alt des del 2008.

Al maig, la inflació del Regne Unit va baixar al 2%, és a dir, fins a l'objectiu del BoE, un nivell en què no es trobava des del juliol del 2021. No obstant, encara que la dada "va ser benvinguda, no va ser necessàriament indicativa del retorn sostingut requerit cap a la meta", afirmen des de l'organisme britànic.

A més, es preveu que la inflació augmenti lleugerament al segon semestre d'aquest any, ja que les caigudes dels preus de l'energia van quedar l'any passat fora de la comparació anual.

Així ho expressen en un document en què remarquen que l'organisme continuarà vigilant de prop els indicis de pressions inflacionàries persistents i de resiliència a l'economia en conjunt, "incloent-hi una sèrie de mesures de la rigidesa subjacent de les condicions del mercat laboral, el creixement dels salaris i la inflació dels preus dels serveis”.

Com a part de la ronda de pronòstics de l'agost, el BoE assenyala que els membres del Comitè consideraran tota la informació disponible i com afecta l'avaluació que els riscos de persistència de la inflació estan disminuint. "Sobre aquesta base, el Comitè seguirà analitzant durant quant de temps la taxa bancària s'ha de mantenir al nivell actual", diuen.

Dins del Comitè de Política Monetària, set membres (Andrew Bailey, Sarah Breeden, Ben Broadbent, Megan Greene, Jonathan Haskel, Catherine L Mann i Huw Pill) han votat a favor de deixar sense canvis els tipus d'interès, mentre que dos membres (Swati Dhingra i Dave Ramsden) han votat en contra i han preferit retallar-los en 0,25 punts percentuals, fins al 5%.

SENYALS DE RETALLADA DE TIPUS A L'AGOST?

"Sembla que hi ha diversos membres disposats a retallar els tipus i que hi ha una bona possibilitat que si veiem que el creixement dels salaris i els preus dels serveis retrocedeixen al mes que ve, llavors sigui possible una retallada a l'agost", cometen a XTB.

Creuen que la declaració i les actes del BoE "han deixat entreoberta la porta a una retallada de tipus a l'agost, ja que han reconegut els avenços realitzats en matèria d'inflació per assolir l'objectiu del 2%. Encara que continuen compromesos que la inflació torni de manera sostenible a la taxa objectiu, han donat algunes excuses decents per als elevats nivells d'inflació dels preus dels serveis, incloent-hi els preus que es fixen anualment i altres indicadors que suggereixen que el creixement dels salaris podria disminuir als propers mesos".

"El mercat està prenent això com un senyal moderat i està augmentant les apostes a una retallada de tipus a l'agost", afegeixen.

Per a AJ Bell, és probable que el BoE vulgui examinar qualsevol pla i l'impacte sobre la inflació i altres dades abans de prendre la decisió de retallar els tipus: "Si surten victoriosos, els laboristes han promès una actualització econòmica al setembre, cosa que dóna alguns dubtes sobre una retallada a l'agost, ja que l'organisme podria decidir esperar i veure el resultat d'aquesta actualització abans de llançar la destral per retallar els tipus".

La conclusió és que el BoE "no s'ha compromès prèviament a res abans de l'estiu", apunten a ING, on veuen "clar que s'està acostant al punt de retallar": "Suposant que el proper informe d'inflació de mitjans de juliol no contingui sorpreses desagradables, seguim pensant que votarà a favor d'una retallada de tipus a l'agost".

Noticias relacionadas

contador