ep el gobernador del banco de espana pablo hernandez de cos
APIE - Archivo

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha advertit que "no es poden descartar desenvolupaments més desfavorables" i "més pessimistes" que els previstos per a l'economia espanyola, ja que el fet que l'evolució de la pandèmia de Covid-19 empitjori "és una possibilitat". A més, ha demanat usar bé els fons europeus.

Hernández de Cos ha intervingut aquest dimarts en la Comissió d'Economia del Congrés per presentar l'Informe Anual del Banc d'Espanya. Durant la seva exposició ha incidit en què "no ha de portar-nos a una interpretació excessivament benigna de les xifres". Ha insistit que la recuperació econòmica està sent "fràgil", "parcial" i "desigual" i ha reiterat que el PIB caurà en aquest any entre el 10,5% i el 12,6%

Ha afegit que als rebrots que van començar a l'estiu "es van anar acumulant senyals que el repunt de l'activitat anava perdent intensitat" a mitjan agost i ha destacat que, en el cas del turisme, "és possible" que la seva activitat "hagi empitjorat al setembre".

Aquesta previsió del Banc d'Espanya no incorpora la utilització dels fons de reconstrucció europeus, per la qual cosa el governador ha dit que els riscos d'empitjorament de l'economia espanyola podrien ser menors, sempre que aquests fons siguin utilitzats amb eficiència.

FONS EUROPEUS I ATUR

El governador també s'ha referit als fons europeus per a la reconstrucció de l'economia després de la pandèmia. Considera que "podrien compensar parcialment" els riscos a la baixa. A aquest sentit, creu que "en la mesura en què aquests fons siguin utilitzats ràpidament i, sobretot, adequadament, podrien generar un impuls a la recuperació molt significatiu".

Per això, ha urgit al Govern a usar-los de manera eficaç i eficient ja que en els pròxims trimestres l'ocupació caurà a taxes superiors al 10%. El governador ha assenyalat que l'augment de la taxa d'atur s'està veient continguda "a curt termini" pels Expedients de Regulació d'Ocupació Temporal (ERTO) i ha estimat que la desocupació augmentarà significativament enguany i el que ve, podent arribar el 2022 a taxes d'entre el 18,2% i el 20,2%.

El governador manté que no es pot fer una interpretació "excessivament benigna" del repunt que ha tingut l'economia en el tercer trimestre de l'any, després de la desescalada progressiva. "En aquest sentit, un conjunt d'indicadors d'alta freqüència sembla mostrar que, sobretot des de mitjan agost, haurien deixat de produir-se avanços afegits significatius en aquesta recuperació", ha alertat després de destacar que a l'agost van obrir només el 77% dels establiments hotelers que ho havien fet en el mateix mes de 2019 i només es van cobrir una mica més del 40% de les places ofertes.

A més, Hernández de Cos ha reiterat que les conseqüències d'aquesta crisi a Espanya "tindran un grau de persistència relativament elevat". En aquest sentit, ha dit que "no sembla que puguem rebutjar, a la llum de l'evolució recent de l'epidèmia, el recurs addicional a mesures de contenció més severes que les contemplades en els escenaris"

Noticias relacionadas

contador