El governador del Banc d'Espanya (BdE), Pablo Hernández de Cos, ha detallat aquest dimarts a la Comissió de Reconstrucció del Congrés les receptes del regulador per sortir de la crisi que ha provocat la pandèmia de coronavirus. Entre altres coses, ha reclamat al Govern una reforma del sistema impositiu per "millorar la seva capacitat recaptatòria i la seva eficiència", una reforma del sistema de pensions i també un "programa a mitjà termini de reducció del dèficit i l'endeutament públic", que es dispararan a conseqüència de la Covid-19.
En el seu discurs, el governador ha parlat de la necessitat d'escometre una "revisió integral de l'eficiència del sistema impositiu" espanyol, sobretot perquè la fiscalitat del nostre país compta amb un "elevat nivell de beneficis fiscals" que cal "reconsiderar", ja que "aquests beneficis, derivats de la presència de nombroses exempcions, deduccions i tipus especials reduïts, generen pèrdues importants de recaptació, i distorsionen l'eficiència i l'equitat del sistema impositiu".
Noticia relacionada
El BdE aboga por extender los ERTE y mantener las líneas ICO de financiaciónHernández de Cos creu que és necessari "millorar capacitat recaptatòria i l'eficiència" dels impostos, i ha assenyalat que per aconseguir-ho pot ser "útil" fer una comparació amb altres països europeus. Sobretot, perquè la recaptació impositiva a Espanya "és inferior" a la de la mitjana de la Unió Europea. "Entorn del 40% d'aquesta diferència s'explica pels menors ingressos de l'IVA, conseqüència del major percentatge de béns de consum taxats al tipus reduït o superreduït", ha apuntat el governador.
No obstant això, també ha destacat que la recaptació derivada de l'impost de societats i dels impostos especials "representa, en tots dos casos, entorn d'un 30% de la diferència" amb la mitjana europea. Sobre els impostos especials, ha destacat el paper de la imposició mediambiental, ja que "la bretxa de recaptació entre la mitjana de la UE i Espanya és conseqüència de la baixa imposició sobre els hidrocarburs i sobre el transport al nostre país". També s'ha referit a l'IRPF i les cotitzacions socials, que malgrat no contribuir "significativament" a la bretxa recaptatòria, sí que cal tenir en compte que "les cotitzacions socials que recauen sobre els ocupadors a Espanya són superiors a la mitjana europea".
Per això ha parlat de la necessitat d'escometre una revisió dels impostos existents. Però no s'ha quedat aquí, perquè Hernández de Cos ha aprofitat així mateix per demanar prudència al Govern amb les dues noves figures impositives que vol implantar: la 'taxa Google' sobre la prestació de serveis digitals, i la 'taxa Tobin' que gravarà les transaccions financeres, que es troben en tramitació parlamentària. Segons el parer del governador, la capacitat recaptatòria d'aquests impostos es veurà "condicionada" pel "grau de coordinació fiscal a escala internacional".
És a dir, considera convenient "aconseguir un cert grau de coordinació amb la resta de països" per a la seva introducció, si es vol evitar l'"aparició de desavantatges competitius" que tindrien un "impacte negatiu sobre l'activitat econòmica desenvolupada al nostre país i, per tant, sobre els ingressos fiscals". I és que, ha recordat, no es pot oblidar que "algunes bases imposables poden desplaçar-se amb una relativa facilitat entre jurisdiccions", de manera que si les empreses han de pagar aquí una sèrie d'impostos que no reclamen altres països podrien optar per anar-se'n.
REFORMAR LES PENSIONS
Hernández de Cos s'ha referit, així mateix, a la necessària reforma del sistema de pensions. "El debat que necessàriament s'ha de plantejar en aquest àmbit hauria d'abordar quin nivell de prestacions ha de proveir el sistema públic de pensions i assegurar la mobilització dels recursos suficients per a sufragar-les", ha dit el governador del Banc d'Espanya. I atès que una necessitat més elevada de recursos pot suposar un "augment de les càrregues suportades per les generacions més joves, presents i futures", el BdE aposta per implantar uns "paràmetres bàsics d'equitat intergeneracional".
Noticia relacionada
BdE pide facilitar el teletrabajo pero avisa: afectará a productividad y consumoEntre altres coses, el regulador aposta per "reforçar el vincle entre les contribucions realitzades i les prestacions rebudes, sempre assegurant un nivell de suficiència per a aquelles llars amb recursos més limitats", i també per establir "mecanismes automàtics d'ajust ajuda a estabilitzar el sistema, adaptant-lo als canvis demogràfics i econòmics". Com ha remarcat Hernández de Cos, diversos països de la UE, com Alemanya, Suècia i Itàlia, "ja han establert un vincle entre el nivell de les prestacions o l'edat de jubilació i l'esperança de vida".
Finalment, ha demanat fer una "reflexió assossegada sobre el paper que haurien d'exercir els mecanismes d'estalvi privat complementaris", ja que el seu desenvolupament a Espanya "és molt limitat en comparació amb altres economies del nord d'Europa" i "podrien ajudar a complementar l'instrument públic".
El governador ha demanat també que s'allarguin els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) vinculats a la Covid-19 per a certs sectors o empreses per evitar aprofundir en la crisi econòmica, i creu que "té sentit mantenir els ERTO i assegurar els mecanismes de flexibilitat per a les empreses" en la mesura en què alguns efectes adversos de la crisi poguessin estendre's en el temps. "Sembla apropiat mantenir durant un horitzó més ampli que l'inicialment previst algunes d'aquestes mesures de suport a l'ocupació i a les rendes de les llars més vulnerables", ha assenyalat Hernández de Cos, després d'insistir que l'economia caurà entre el 16% i el 22% durant el segon trimestre de l'any.
La magnitud del cop econòmic que sofrirà l'economia espanyola és tal, que el governador ha reclamat al Govern un "programa a mitjà termini de reducció del dèficit i l'endeutament públic". "És necessari que s'escometin reformes de gran importància", ha dit Hernández de Cos, que creï que si una vegada que els efectes de la crisi s'hagin dissipat s'aconsegueix una "reducció anual del dèficit estructural del 0,5% del PIB fins a aconseguir un saldo públic estructural equilibrat", el deute públic "tendiria a reduir-se progressivament" fins a situar-se "per sota del 100% al finals de 2030".