ep piso pisos vivienda viviendas casa casas alquiler compra hipoteca hipotecas euribor construccion
EUROPA PRESS - Archivo

L'Euríbor, índex al qual es troben referenciades la majoria de les hipoteques espanyoles, va tornar a marcar a l'agost un nou mínim històric del -0,359%, superant el que es va registrar al mateix període de 2019 (-0,356%) ha confirmat el Banc d'Espanya.

En aquest dilluns, últim dia del mes d'agost, l'idicador va tancar a -0,383%, i deixa la mitjana mensual al -0,359%, molt per sota del -0,279% de juliol i el valor més baix que s'hagi registrat mai, després d'haver superat el rècord mínim històric del -0,356% d'agost de 2019.

L'Euríbor ha encadenat tres mesos de caigudes, que han seguit tres mesos de forts ascensos, coincidents amb els mesos més durs de la crisi del coronavirus.

Això suposa que les hipoteques de 120.000 euros a 20 anys amb un diferencial d'Euríbor +1% a les quals els toqui revisió experimentaran un abaratiment de tot just 0,1 euros de la quota anual respecte al mateix mes de l'any passat.

El Banc d'Espanya també ha informat d'un descens, fins al -0,359%, del míbor, el tipus interbancari a un any que servia de referència oficial del mercat hipotecari per a les operacions fetes amb anterioritat a l'1 de gener de 2000.

El director d'Hipoteques d'iAhorro, Simone Colombelli, ha explicat que els hipotecats no han notat rebaixes a les seves quotes, però que començaran a fer-ho si l'Euríbor segueix en aquesta tendència durant els propers mesos.

L'indicador es mou en funció de les incerteses que es generen entorn de l'economia europea. Després de la pujada inicial per la Covid-19, la injecció de diners del Banc Central Europeu (BCE) als bancs ha empès a l'indicador a noves caigudes, una tendència que iAhorro preveu que continuarà de moments.

"No crec que hi hagi canvis bruscos a curt termini. De tota manera, tot dependrà de l'estratègia que segueixi el BCE. L'Euríbor seguirà en negatiu uns quants mesos, però no podem vaticinar si seran dos, sis o vint-i-quatre", ha apuntat Colombelli.

En aquest escenari, els bancs estan optant per les hipoteques fixes i la majoria ha abaixat la seva oferta fixa per la "poca claredat" sobre què passarà amb l'Euríbor. "Prefereixen assegurar-se un tipus fix, encara que sigui molt baix", ha explicat l'expert, qui només aconsellaria préstecs variables per a la compra d'un segon habitatge o en el cas de préstecs de durada molt curta, "com ara deu anys", per a la compra de primer habitatge.

Per la seva banda, el comparador financer Helpmycash.com ha apuntat que aquest rècord negatiu "reobrirà el debat de si els bancs han de pagar a aquells hipotecats als quals se'ls apliqui un interès negatiu".

En aquest sentit, ha recordat que, encara que l'interès dels préstecs a tipus variable actuals no sol baixar de l'Euríbor més 0,79%, el que s'oferia fa uns anys, especialment quan l'índex cotitzava per sobre del 3% o el 4%, podia ser fins i tot menor a l'Euríbor més 0,35%. Quan va marcar un mínim històric a l'agost de 2019 la majoria dels bancs van assegurar que aplicarien en aquests casos un interès del 0%, però des de Helpmycash.com afirmen que, si aquesta limitació no apareix al contracte, sí que hauria d'aplicar-se un tipus negatiu.

"Aquests clients podrien reclamar a les seves entitats que descomptessin de les quotes la part dels interessos negatius, tot i que serien quantitats de diners molt petites. En canvi, no podria aplicar-se un interès negatiu a aquelles hipoteques variables que sí que incloguin un tipus mínim incorporat amb transparència per part del banc. Per llei, a més, tampoc no poden tenir un interès de menys del 0% els préstecs signats a partir del 16 de juny de 2019, quan es va promulgar una nova regulació que així ho estipula", ha explicat el comparador financer.

Per part seva, les últimes previsions del Departament d'Anàlisi de Bankinter apunten que la cotització de l'Euríbor a la fi de 2020 serà del -0,20%, el 2021 serà del -0,22% i el 2022 serà del -0,18%.

Noticias relacionadas

contador