ep el presidente del banco de espana pablo hernandez de cos el pasado 13 de febrero
Óscar Cañas - Europa Press - Archivo

El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha advertit aquest divendres que la "pertorbació sense precedents" provocada per la pandèmia del coronavirus tindrà una "intensitat incerta", encara que "molt acusada" en el curt termini, per la qual cosa ha demanat "més ambició" de les polítiques fiscals europees.

En un comunicat, Hernández de Cos va afirmar que les "necessàries mesures" de contenció a Espanya i a molts d'altres països europeus han comportat una disrupció "molt severa" de l'activitat econòmica, i tot i que encara no existeixen indicadors per precisar-ne la intensitat, va afirmar que la deterioració de l'activitat serà "molt acusada" en el curt termini.

"La pandèmia serà un episodi transitori. No obstant això, la durada dels seus efectes depèn absolutament de l'èxit de les mesures per reduir els nous contagis i, també, de les polítiques aplicades per atenuar l'impacte derivat del cessament de l'activitat de moltes empreses i de les consegüents pèrdues d'ocupació", va subratllar el governador.

"La pandemia será un episodio transitorio, pero la duración de sus efectos depende crucialmente del éxito de las medidas"

Opina que les polítiques públiques són "crucials" per evitar que el que ara mateix és una caiguda transitòria d'activitat i rendes de famílies i empreses acabi transformant-se en una situació més persistent.

En aquesta línia, recorda que la majoria dels governs de la UEM han adoptat importants mesures pressupostàries de suport a famílies, autònoms i empreses que "haurien de mitigar de manera substancial" l'impacte d'aquesta crisi, però demana polítiques fiscals "més ambicioses" i major "coordinació" entre els països de la UE.

Així mateix, apunta que s'han mobilitzat volums "molt quantiosos" de recursos a través d'avals i garanties públiques per ajudar a fer que el crèdit continuï fluint cap a les famílies i les empreses, i afegeix que aquestes polítiques constitueixen de manera natural "la primera línia d'acció" per afrontar els efectes de la crisi, però no l'única. "Són mesures necessàries i adequades per a aquest moment de màxima urgència", reitera.

FER SERVIR EL MEDE, EL BEI O EL PRESSUPOST DE LA UE

No obstant això, adverteix que la dimensió de la pertorbació fa necessària "més ambició" en les polítiques fiscals europees comunes, a través de les eines existents per a tal fi, com ara el Mecanisme Únic de Supervisió (MEDE), el Banc Europeu d'Inversions (BEI) o els Pressupostos de la UE, o fins i tot altres de noves que poguessin complementar les que ja existeixen, per exemple un reforç de les eines comunes de compartició del risc pressupostari dels països individuals.

"Més ambició i coordinació de la resposta a escala europea no és una opció, és una necessitat", reitera el governador del Banc d'Espanya en una declaració feta pública aquest divendres.

Quant a l'evolució recent dels mercats de capitals, Hernández de Cos afirma que ja durant les setmanes prèvies al Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) de 12 de març s'havia estat observant un important empitjorament als mercats financers globals, però després de les decisions adoptades el 12 de març, que incloïen la compra addicional d'actius per 120.000 milions d'euros durant 2020, la deterioració de les condicions financeres de l'àrea es va moderar temporalment.

No obstant això, afegeix que posteriorment han continuat aprofundint-se, al mateix temps que es feia cada vegada més palès l'abast de la crisi i els seus potencials efectes econòmics.

MESURES DEL BCE

En aquest context, subratlla que dimecres passat el BCE va aprovar un nou paquet de mesures amb la finalitat de "contrarestar els greus riscos" per al mecanisme de transmissió de la política monetària i per a les perspectives de la zona de l'euro, derivats de la creixent propagació del Covid-19, que incloïa les compres addicionals d'actius per valor de 750.000 milions d'euros.

Les compres, recorda el governador, seran de valors tant de deute públic com privat, i es duran a terme de manera completament flexible, tant pel que fa a la seva distribució temporal com als actius que s'adquiriran sota el programa, flexibilitat que considera "essencial" per a evitar eventuals deterioracions addicionals de les condicions financeres del conjunt de l'àrea.

"Amb aquest ambiciós paquet de mesures, el BCE mostra el seu compromís de vetllar perquè tots els sectors de l'economia puguin beneficiar-se d'unes condicions de finançament favorables que els permetin absorbir de la millor manera possible aquesta pertorbació", reitera.

EL BCE FARÀ TOT EL QUE SIGUI NECESSARI

Així mateix, Hernández de Cos afirma que el Consell de Govern del BCE està disposat a fer "tot el que sigui necessari" per a complir aquest objectiu i defensar així els interessos la ciutadania europea. "Això implica que podria ampliar-se l'abast o la durada del programa, així com la seva composició, si fos necessari", assegura.

En aquest sentit, apunta que els límits autoimposats en els programes de compres "podran relaxar-se" si es considera necessari per al compliment del mandat del banc central. "No tolerarem la fragmentació del nostre mecanisme de transmissió a cap jurisdicció de l'àrea de l'euro", assegura.

Finalment, indica que a més d'aquestes mesures de política monetària, i les aprovades la setmana passada, el MEDE també va aprovar el passat 12 de març mesures en l'àmbit de la supervisió bancària, que suposen un "valuós complement" a les mesures de política monetària adoptades

contador