- L'organisme subratlla que l'economia acaba el 2016 més forts d'allò esperat
- Espanya creixerà un 2,5% el 2017, un 2,1% el 2018 i un 2,0% el 2019
El Banc d'Espanya (BdE) detecta que Espanya està acabant l'any més fort de l'esperat, una inèrcia que podria mantenir-se en l'arrencada de 2017. Però també exposa l'existència de riscos. I afegeix com a novetat de l'increment de la incertesa sobre l'economia mundial després de el triomf electoral de Donald Trump.
"En els últims mesos s'han intensificat les incerteses sobre el rumb de les polítiques econòmiques globals -de manera singular pel que fa a l'economia nord-americana-, la qual cosa podria acabar repercutint negativament en l'economia mundial, a través, principalment, dels mercats financers i dels fluxos comercials mundials", prevé el Banc d'Espanya en les noves Projeccions Macroeconòmiques que ha presentat aquest dimecres.
També adverteix d'altres amenaces. Entre elles, una altra que s'ha deslligat després del triomf de Trump: la venda de bons sobirans amb el consegüent increment dels rendiments, que pugen quan el preu dels títols baixa. "A pesar que els tipus d'interès mundials a llarg termini segueixen estant en nivells molt reduïts en comparació històrica, no es poden descartar alces addicionals a les registrades en el període més recent, la qual cosa podria conduir a un ajustament en els preus d'altres actius financers i a la concreció dels riscos latents en algunes economies emergents, especialment en aquelles que presenten un major grau de dependència financera enfront de l'exterior", avisa l'organisme governat per Luis María Linde.
Per descomptat, el BdE tampoc s'oblida dels fronts oberts a Europa. I esmenta explícitament "les diverses cites electorals properes", amb les eleccions de França, Holanda i Alemanya esperant en 2017, i "la negociació pendent per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea".
EL DÈFICIT NO BAIXARÀ DEL 3% FINS A 2019
Les Projeccions del Banc d'Espanya també recullen que, per la necessitat d'haver de reduir el dèficit públic, la política es tornarà "contractiva", però ni tan sols així el Govern podrà conduir el desajustament de les Administracions Públiques dins dels paràmetres pactats amb Brussel·les, encara que amb el matís que en els supòsits que ha emprat "no inclouen les decisions en matèria pressupostària aprovades a principis de desembre d'aquest any".
El BdE creu que Espanya sí ho aconseguirà en 2016, perquè contempla que el dèficit es reduiria fins al 4,4%, per sota del 4,6% compromès. Els problemes apareixeran el 2017, quan el dèficit se situaria en el 3,6%, per sobre del 3,1% pactat amb Europa, i es mantindran el 2018, amb un dèficit del 3,2%, enfront del 2,2% compromès amb Brussel·les. I només baixaria de l'objectiu del 3% en 2019, quan baixaria al 2,8%.
MENTRESTANT, MÉS CREIXEMENT
A l'espera de com es manifesten aquests riscos negatius, ara com ara el BdE ha elevat les seves projeccions sobre Espanya. En comparació de l'exercici de previsió de setembre, les projeccions de creixement del PIB para 2016 i 2017 s'han vist revisades a l'alça en 1 i 2 desenes, respectivament, "com a conseqüència d'una millor evolució recent que l'anticipada tres mesos enrere, millorança que s'estendria també als primers mesos de 2017", afirma el supervisor bancari.
Sobre la taxa d'atur, el BdE espera que baixi fins al 17% en 2017, fins al 15,6% en 2018 i fins al 14,5% en 2019. La favorable evolució recent no altera, no obstant això, les perspectives de moderada desacceleració del ritme d'avanç del producte al llarg de la primera meitat de 2017, en un context en què la sendera recent del preu del petroli limitarà el poder de compra de les rendes dels agents privats, el marge per a abaratiments addicionals en el cost del crèdit és limitat i la política fiscal abandonarà el to expansiu dels dos últims exercicis", afirma l'organisme en el seu últim informe.
Sobre l'evolució de la inflació, el BdE espera que els preus repunten fins a l'1,6% en 2017, a causa de la pujada del petroli en comparació a 2016. Per 2018, la inflació se situarà en l'1,5% i augmentarà fins a l'1,7% en 2019. El BdE afegeix que el creixement econòmic seguirà "sustentant-se en la despesa domèstica, si bé la contribució de la demanda exterior neta seria també positiva, encara que decreixent, al llarg de l'horitzó de projecció".