- El cost dependrà de la taxa de substitució i d'un factor de revaloració sostenible
El Banc d'Espanya (BdE) és contundent, l'envelliment de la població suposa el principal risc per a l'economia, llastrant el creixement potencial del país i augmentant de manera abismal el nivell de despesa, en un 3,5% sobre el producte interior brut (PIB) per al 2050. I per això només hi ha dues solucions, reduir la taxa de substitució i confiar en un mecanisme de revaloració automàtic que asseguri la sostenibilitat del sistema de pensions. I no confirma que sigui l'IPC.
El cost polític d'emprendre aquestes reformes és elevat, i l'organisme presidit per Luis María Linde ho sap. "La fragmentació parlamentària està dificultant la posada en marxa de mesures legislatives de calat", diu l'informe anual del regulador. Una situació que ha condicionat l'entrada en vigor del 'Factor de Sostenibilitat' dos exercicis, fins a l'any 2021, i que ha retornat l'IPC a l'escenari com a referència per a la revaloració de les pagues.
"La fragmentació parlamentària està dificultant la posada en marxa de mesures legislatives de calat", BdE
Respecte al desequilibri fiscal públic, l'organisme recorda que haurà de situar-se al 2,2% del PIB aquest any i l'esforç estructural acumulat entre 2016 i 2018 haurà de ser de 0,6 punts percentuals del PIB. Encara veu "molt probable" que les administracions públiques situïn el seu dèficit per sota del 3% el 2018, adverteix que hi ha una "major incertesa" sobre el compliment estricte del grau de reducció exigit del dèficit públic estructural, que segons Brussel·les seria encara elevat, del 3,1% del PIB potencial aquest any, el més gran dels 19 països de la UE. Així, el Banc d'Espanya considera que l'economia espanyola projecta al futur un creixement potencial "relativament modest", amb uns nivells per sota de l'1,5% a mitjà termini, adverteix que presenta un grau "notable" de vulnerabilitat davant de possibles pertorbacions i qüestiona el compliment estricte del grau de reducció exigit del dèficit públic estructural. Per la seva banda, les últimes previsions del Govern apuntaven a un creixement del 2,7% aquest any i un alça del PIB proper al 2,5% durant els següents exercicis (2,4% el 2019 i 2,3% el 2020 i 2021).
La recuperació de la rendibilitat a la banca depèn del menor volum d'actius dubtosos, segons el BdE
Com a repte "especialment urgent" marca també la disminució de l'ocupació, especialment elevat i persistent en col·lectius com el dels més joves i els més grans, i els de menor nivell de qualificació, per la qual cosa demana orientar les polítiques públiques a evitar que romanguin molt de temps en atur. En matèria de productivitat, veu necessari combatre l'elevat grau de segmentació del mercat de treball, orientar l'educació a afrontar els reptes derivats del progrés tecnològic i la globalització, alhora que proposa augmentar l'assignació de recursos públics per tancar la bretxa d'Espanya en R+D+I respecte a la resta d'economies europees.
REFORMA DEL FINANÇAMENT AUTONÒMIC
Pel que fa a les administracions territorials, responsables de més del 40% de la despesa pública, el BdE insta a reformar el sistema de finançament amb l'objectiu d'adequar els ingressos a les necessitats de despesa i garantir el seu repartiment de manera transparent per incrementar el grau de coresponsabilitat fiscal. Addicionalment, advoca per reprendre l'accés als mercats de capitals per part de les CA com a via fonamental de finançament dels seus desequilibris fiscals, fent ús dels diferents fons de l'Estat desenvolupats durant la crisi "només en circumstàncies excepcionals".
En tot cas, mentre que aquests mecanismes es troben operatius, veu necessari que s'apliquin de manera estricta els elements explícits de condicionalitat amb els quals aquests compten sobre l'actuació pressupostària de les administracions afectades, per evitar incentius en polítiques pressupostàries inadequades.
LA BANCA HA DE REDUIR EL NOMBRE D'ACTIUS DUBTOSOS
Entre els desencadenants de la baixa rendibilitat del sector bancari a Espanya, destaca l'impacte de la morositat, la contracció de l'activitat local, els baixos tipus d'interès i l'enduriment de la regulació bancària, que obliga les entitats a reajustar la seva estructura de negoci. El Banc d'Espanya ha instat les entitats financeres espanyoles que continuïn tractant de reduir el volum d'actius dubtosos i adjudicats als seus balanços, d’adoptar una actitud "més oberta" a l'hora d'abordar els efectes dels canvis reguladors i tecnològics i d’avançar en el procés de reajustament de les seves dimensions i de les seves línies de negocis.
Assenyala que, tot i la "profunda reestructuració" que ha patit el sector bancari espanyol des del començament de la crisi el 2008 i el conseqüent augment de la concentració bancària, "la rendibilitat del sector no s'ha recuperat totalment i el volum d'actius dubtosos als balanços de les entitats és encara elevat".