lagarde bce septiembre

El Banc Central Europeu (BCE) ha revisat fortament a l'alça les seves previsions macroeconòmiques al setembre. Ara espera un creixement del 5% el 2021 i una inflació al 2,2%, mentre assegura que el repunt dels preus segueix sent transitori.

"L'economia ha repuntat un 2,2% durant el segon trimestre del l'any, més del previst. Està en vies d'aconseguir un fort creixement durant el tercer trimestre. La recuperació es basa en l'èxit de les campanyes de vacunació a Europa, que han permès una important reobertura de l'economia", ha explicat la presidenta de l'organisme, Christine Lagarde.

"Esperem que l'economia repunti amb fermesa a mitjà termini", ha agregat. "Les nostres noves projeccions preveuen un creixement anual del PIB real del 5,0% el 2021, del 4,6% el 2022 i del 2,1% el 2023. En comparació amb les nostres projeccions de juny, les perspectives han millorat per 2021 i es mantenen pràcticament sense canvis per 2022 i 2023".

bce_pib_september
Previsions econòmiques del BCE

El banc central també ha assenyalat que la despesa dels consumidors està augmentant, tot i que els consumidors segueixen sent una mica cautelosos a la llum de l'evolució de la pandèmia. El mercat laboral també s'està millorant ràpidament, la qual cosa que ofereix la perspectiva de majors ingressos i major despesa. La desocupació està disminuint-se i el nombre de persones en plans de manteniment de l'ocupació ha baixat en uns 28 milions des del màxim de l'any passat. La recuperació de la demanda nacional i mundial està impulsant encara més l'optimisme de les empreses, la qual cosa dona suport a la inversió empresarial.

bce inflation september

Així, pel que fa a la inflació, les noves projeccions del Consell de Govern preveuen una inflació anual del 2,2% el 2021, de l'1,7% el 2022 i de l'1,5% el 2023, revisant-se a l'alça respecte a les anteriors projeccions de juny. Es preveu que la inflació, excloent-ne la inflació dels preus dels aliments i de l'energia, se situï a una mitjana de l'1,3% el 2021, de l'1,4% el 2022 i de l'1,5% el 2023, la qual cosa també s'ha revisat a l'alça pel que fa a les projeccions de juny.

La inflació va augmentar al 3,0% a l'agost. "Esperem que la inflació segueixi pujant aquesta tardor, però que disminueixi al proper any", ha dit Lagarde. "Aquest repunt temporal de la inflació reflecteix principalment el fort augment dels preus del petroli des de mitjans de l'any passat, l'anul·lació de la reducció temporal de l'IVA a Alemanya, el retard de les vendes d'estiu el 2020 i les pressions de costos derivades de l'escassetat temporal de materials i equips. al llarg de 2022, aquests factors haurien de remetre's o quedar fora del càlcul de la inflació interanual".

Noticias relacionadas

contador