El Banc Central Europeu (BCE) ha defensat la seva "controvertida" decisió d'exigir als bancs de la zona euro la suspensió del repartiment de dividends i de les recompres d'accions, subratllant que hauria estat imprudent no fer-ho davant la incertesa per la crisi de la Covid-19, però ha assegurat que derogarà aquesta restricció quan la recuperació sigui sòlida, segons ha indicat el president del Consell de Supervisió del BCE, Andrea Enria.
Noticia relacionada
La banca se rebela contra la prohibición del dividendo: "Nos hace mucho daño en bolsa""Aquesta mesura és de naturalesa excepcional i temporal, i la derogarem tan aviat com es dissipi la incertesa econòmica i la recuperació sigui sòlida", ha assenyalat Enria, i va reiterar que espera oferir més claredat sobre aquest tema el mes de juliol, prenent en consideració la recomanació de la Junta Europea de Risc Sistèmic (JERS).
La JERS, presidida per Christine Lagarde, ha emès una recomanació perquè les autoritats instin les entitats financeres sota la seva supervisió a abstenir-se de repartir dividends i de dur a terme recompres d'accions pròpies "almenys fins a l'1 de gener de 2021", la qual cosa suposa estendre almenys tres mesos més la moratòria en vigor.
En aquest sentit, Enria ha subratllat que la recomanació de suspendre el dividend i les recompres d'accions cerca preservar el capital de les entitats en un context marcat per la incertesa respecte de la profunditat i durada d'"aquesta peculiar recessió" i ha defensat que "hagués estat imprudent" permetre que gairebé 30.000 milions d'euros sortissin del sector mentre veiem a l'horitzó una tempesta de magnitud desconeguda.
"Sóc conscient que aquesta ha estat una decisió controvertida, i reconec que pot haver jugat un paper en la disminució de les valoracions del mercat dels bancs europeus, ja deprimides els últims mesos. Tot i així, restringir els dividends i les recompres va ser la decisió correcta per mantenir dins del sistema la major capacitat d'absorció de pèrdues possible", ha afirmat.
D'aquesta manera, ha indicat el banquer italià, si la recessió resultés ser més suau que els pronòstics actuals, res no impedirà als bancs abonar dividends extraordinaris en un futur per compensar els accionistes per la seva paciència en aquests moments, mentre que, en cas que la recessió sigui encara més dura del que es preveu, els accionistes es beneficiaran de la resiliència dels bancs, que els permetrà conservar el valor de les seves inversions a llarg termini.
El mes de març, el BCE va instar els bancs que no abonin cap dividend als seus accionistes fins com a mínim el mes d'octubre, ja siguin a compte de 2019 o de 2020, a causa de l'impacte de la pandèmia de Covid-19, amb la finalitat d'elevar la capacitat de les entitats d'absorbir pèrdues i donar suport als préstecs a llars, petites empreses i companyies durant la pandèmia.
De fet, el mateix Andrea Enria va arribar a advertir a l'abril que el BCE emprarà les mesures legals a la seva disposició per obligar als bancs a no pagar dividends en línia amb la seva recomanació. Referent a això, l'italià va informar el Parlament Europeu el mes de maig que la banca europea ha suspès el pagament de més de 27.000 milions d'euros en dividends als seus accionistes a causa de la pandèmia de Covid-19, la qual cosa representa un 75% del total que les entitats financeres tenien previst repartir abans del brot de la malaltia.
ANUNCIARÀ AL JULIOL EL RESULTAT DE L'EXAMEN DE VULNERABILITAT PER LA COVID
El banc central també confia a poder discutir públicament "a la fi de juliol" els resultats de la prova que està duent a terme per avaluar la vulnerabilitat dels bancs europeus davant el potencial impacte sobre els seus balanços de circumstàncies macroeconòmiques, com ara de la pandèmia de Covid-19, segons ha indicat el president del Consell de Supervisió del Banc Central Europeu (BCE), Andrea Enria.
"Espero poder discutir públicament el resultat de l'exercici a la fi de juliol i, amb això, brindar a tots els participants del mercat més claredat sobre el camí que ens portarà fora d'aquest entorn de mesures extraordinàries i de retorn a una molt esperada normalitat".