- Les emissions de títols amb qualificació de 'grau d'inversió es van incrementar un 62% i les de 'high yield' en un 33% durant 2016
- La pujada de tipus al mercat de renda fixa reconfigurará la base d'inversors
Les empreses espanyoles han aprofitat l'entorn de tipus baixos i el programa de compres del Banc Central Europeu (BCE) per llançar-se al mercat de renda fixa amb l'exercici més actiu al mercat de deute des de l'entrada en vigor de l'euro. La col·locació de bons es va mantenir, en total, constant a Espanya durant 2016, però amb un important augment del sector privat i un descens de les emissions de les administracions públiques.
En concret, segons les dades recopilades per Societe Generale, el mercat de bons va registrar un volum de col·locacions de 81.800 milions d'euros durant 2016, mateixa xifra que en 2015 i un 8,2% menys que els 89.100 milions de 2014. No obstant això, el pes de cada tipus de deute ha variat dràsticament. El pes del sector públic en el total de les emissions ha descendit des del 26% fins al 23% en un any, enfront del 33% que va arribar a aconseguir en 2013 i 2014. Per la seva banda, el sector financer ha descendit des del 41% de 2015, el nivell més alt en les dades ofertes per als últims cinc anys, fins al 35%. Mentre que els bons corporatius de les empreses passen de representar un 18% fins al 28%, el bec en aquest període.
En concret, aquests canvis es produeixen després que l'emissió de bons corporatius amb qualificació crediticia de 'grau d'inversió' s'hagi disparat un 62% fins als 19.400 milions d'euros. Mentre que la col·locació de títols d'alt risc o 'high yield' s'eleva un 33% fins als 3.600 milions. En total, els 23.000 milions emesos per les empreses és el nivell més alt des d'almenys l'any 2002, segons les xifres facilitades per Societe Generale.
En el cas del sector financer, descendeixen les emissions en un 15% fins als 28.300 milions, mentre que en les administracions públiques la col·locació de deute baix un 9% fins als 30.700 milions.
Les variacions es produeixen en un context d'abundant liquiditat al mercat i amb l'entorn de tipus baixos, incentivat per les polítiques ultraexpansivas del Banc Central Europeu (BCE). Entre les emissions de les companyies destaquen 28 operacions sindicades -col·locacions a través d'un grup de bancs-, amb un total de 19.270 milions. “Després de l'anunci del BCE al març -increment quantitatiu i qualitatiu del programa de compres-, Telefónica va reobrir el mercat primari per als bons corporatius espanyols a més d'executar la seva major emissió des de 2006 amb una operació a doble tram per un import global de 2.750 milions d'euros”, expliquen en Societe Generale, en una presentació de la seva visió sobre els mercats de capitals de deute i les perspectives per part de Arturono Alonso, director de finançament i de mercats de capitals per a Espanya i Portugal; Fernando García, co-director de mercats de capitals; Javier Guzmán, co-director de mercats de capitals; i Jaime Sanz, responsable d'assessorament de rating per a estats sobirans. Aquests experts, a més, destaquen les primeres operacions de Merlin Properties i Metrovacesa, “amb excel·lents resultats”.
Les companyies han aprofitat l'inusual escenari del passat any per “optimitzar del perfil de deute de les emissions. Amb els spreads -diferencial respecte a un actiu lliure de risc- baixos les empreses han aprofitat per canviar deute amb cost elevat per deute barat en els balanços. Han estat operacions financeres per optimitzar el seu endeutament”, diuen a Societe Generale.
Un altre element important que aprecien els experts és una major tolerància pel risc dels inversors que desitgen buscar rendibilitats davant l'entorn de tipus baixos, i que han optat per la part llarga de la corba o per anar-se al 'high yield'.
LLEU CREIXEMENT PER 2017
El mercat de renda fixa estarà marcat aquest any, segons Societe Generale, pels tipus a l'alça, la qual cosa impulsarà els spreads, i per un desplaçament dels inversors en la corba. Un exemple d'això, assenyalen, ha estat Telefónica, que aquest dimarts va emetre 1.750 milions d'euros en una col·locació “molt satisfactòria” en la qual es va veure preferència pel curt termini, ja que amb els tipus pujant, el risc de pèrdues és major.
No obstant això, assenyalen que igualment hi haurà espai per a nous emissors, sempre que tinguin “una bona història”. “Les pujades de tipus reconfiguran la base inversora. Els que especulen a curt termini desapareixen i apareixen inversors institucionals amb horitzons temporals de llarg termini als quals les rendibilitats comencen a satisfer-los”, agreguen.
A més, assenyalen que aquest exercici tindrà “períodes amb volatilitat als mercats que podrien dificultar l'accés d'aquells emissors amb necessitats de finançament al mercat de bons”. En aquest sentit, fan referència a la incertesa per la resolució del Brexit, l'inici del mandat de Trump, la reducció del programa de compres del BCE i les eleccions a França i Alemanya.
En aquest context, anticipen un increment del volum emès de bons del 2% respecte a 2016, amb una lleu caiguda en la col·locació de les empreses, una alça del 2% del sector financer, i un increment del sector públic del 4%.
Els experts de Societe Generale confien així mateix que la qualificació crediticia d'Espanya es mantingui, enfront d'una tendència a empitjoraments dels ratings a escala internacional, enmig d'una pujada de tipus i amb un muntant de deute global que supera el 320% del PIB.