ep 13 september 2019 finland helsinki mario draghi president of the european central bank ecb
Roni Rekomaa/Lehtikuva/dpa

Com era d'esperar, després del contundent paquet de mesures anunciat el setembre, el Banc Central Europeu (BCE) ha deixat intacta la seva política monetària al mes d'octubre. Així, els tipus de finançament i la facilitat marginal de crèdit es mantindran sense variació als seus nivells actuals del 0,00% i del 0,25% respectivament. El tipus d'interès aplicable a la facilitat de dipòsit segueix en el mínim històric de -0,50%, després de la rebaixa de 10 punts bàsics del mes passat.

El Consell de Govern espera ara que els tipus d'interès oficials del BCE continuïn a nivells actuals, o a nivells inferiors "fins que observi una convergència sòlida de les perspectives d'inflació fins a un nivell prou proper, tot i que inferior, al 2% en el seu horitzó de projecció, i aquesta convergència s'hagi reflectit de forma consistent en l'evolució de la inflació subjacent", ha dit el banc central en un comunicat.

D'acord amb el decidit durant l'última reunió del Consell de Govern celebrada al setembre, les compres netes en el marc del programa de compra d'actius del Consell de Govern es reprendran a un ritme mensual de 20.000 milions d'euros a partir de l'1 de novembre. "El Consell de Govern espera que continuïn durant el temps que sigui necessari per reforçar l'impacte acomodatici dels seus tipus oficials i que finalitzin poc abans que comenci a pujar els tipus d'interès oficials del BCE", ha agregat.

El Consell de Govern preveu seguir reinvertint íntegrament el principal dels valors adquirits en el marc del programa de compra d'actius que vagin vencent durant un període prolongat després de la data en què comenci a pujar els tipus d'interès oficials del BCE i, en tot cas, "durant el temps que sigui necessari per mantenir unes condicions de liquiditat favorables i un ampli grau d'acomodació monetària".

Els experts de Pantheon Macroeconomics indiquen que el banc central "està tancat en una posició monetària molt acomodatícia, i és difícil veure que canviï a una posició més dura durant els propers 12 mesos". No obstant això, "ens inclinem a pensar que el BCE s'abstindrà de reduir encara més la seva taxa de dipòsit durant el primer semestre del 2020 com els mercats esperen actualment", afegeixen. Tot i això, "si les expectatives continuen alimentant una retallada durant el primer semestre, estem bastant segurs que el BCE complirà", comenten.

Durant la roda de premsa posterior, el banquer italià ha insistit que encara fan falta més estímuls i ha demanat "més esforç fiscal" als països més endeutats. Draghi ha anat cedint a les preguntes de la premsa sobre el seu mandat. Finalment, ha reconegut que se sent "orgullós de la manera en què el Consell de Govern i jo hem intentat complir el nostre mandat". El nostre llegat és el següent: "Mai et rendeixis", ha declarat.

Noticias relacionadas

contador