siege de la banque centrale europeenne bce a francfort

No hi ha hagut cap sorpresa. El Banc Central Europeu (BCE) ha complert el previst i ha retallat en 25 punts bàsics els tipus d'interès de referència.

Fins aquest dijous, el tipus de les operacions principals de finançament era el que es feia servir com a referència principal per als tipus. Però, a partir d'avui, utilitzarà el tipus aplicable a la facilitat de dipòsit com a guia per orientar la política monetària. "El tipus d'interès aplicable a la facilitat de dipòsit, tipus d'interès mitjançant el qual guiarà l'orientació de la política monetària, fins al 3,50%", ha subratllat el BCE al comunicat. Els tipus d'interès aplicables a les principals operacions de finançament i a la facilitat marginal de crèdit disminuiran fins al 3,65% i el 3,90%, respectivament.

Com es va anunciar el 13 de març del 2024 després de la revisió del marc operatiu, el diferencial entre el tipus interès de les operacions principals de finançament i el tipus d'interès aplicable a la facilitat de dipòsit se situarà en 15 punts bàsics. El diferencial entre el tipus d'interès de la facilitat marginal de crèdit i el tipus d'interès aplicable a les operacions principals de finançament es mantindrà sense canvis en 25 punts bàsics. Si no s'hagués fet aquesta modificació, el tipus d'operacions principals hauria estat del 4% i el marginal de crèdit del 4,25%.

"Sobre la base de l'avaluació actualitzada del Consell de Govern de les perspectives d'inflació, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària, resulta apropiat ara fer un pas més en la moderació del grau de restricció de la política monetària", ha explicat el BCE en un comunicat, alhora que ha recordat que aquests canvis tindran efecte a partir del 18 de setembre del 2024.

En aquest context, el Consell de Govern ha assegurat que "té la determinació" d'assegurar que la inflació "torni a situar-se aviat" en el seu objectiu del 2% a mitjà termini, i mantindrà els tipus d'interès oficials "a nivells suficientment restrictius durant el temps que sigui necessari per assolir aquest objectiu", alhora que vetllarà pel bon funcionament de la transmissió de la política monetària.

"A més, l'Instrument per a la Protecció de la Transmissió està disponible per contrarestar dinàmiques de mercat no desitjades o desordenades que constitueixin una seriosa amenaça per a la transmissió de la política monetària a tots els països de la zona de l'euro, cosa que permet al Consell de Govern complir amb més efectivitat el mandat d'estabilitat de preus", ha puntualitzat l'organisme.

De la mateixa manera, el BCE ha subratllat que continuarà aplicant un enfocament dependent de les dades, en què les decisions s'adoptaran a cada reunió per determinar el nivell de restricció i la seva durada apropiades.

"En particular, les seves decisions sobre els tipus d'interès es basaran en la valoració de les perspectives d'inflació tenint en compte les noves dades econòmiques i financeres, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària, sense comprometre's per endavant amb cap via concreta de tipus", ha detallat l'organisme radicat a Frankfurt.

Cal assenyalar que el BCE ha actualitzat les seves projeccions, mantenint sense canvis les previsions d'inflació (encara que eleven la inflació subjacent per al 2024 i el 2025) i rebaixant les previsions de creixement de la zona de l'euro fins al 2026.

D'altra banda, el Consell de Govern ha indicat que la mida de la cartera del programa de compres d'actius (APP) està disminuint "a un ritme mesurat i predictible, ja que l'Eurosistema ha deixat de reinvertir el principal dels valors que van vencent". A més, el programa de compres d'emergència davant de la pandèmia (PEPP) continua reduint-se en uns 7.500 milions d'euros mensuals, ja que l'Eurosistema ha deixat de reinvertir íntegrament el principal dels valors adquirits en el marc d'aquest programa que van vencent. El Consell de Govern preveu posar fi a les reinversions en el marc del PEPP al final del 2024.

"El Consell de Govern continuarà actuant amb flexibilitat en la reinversió del principal dels valors de la cartera del PEPP que vagin vencent, amb l'objectiu de contrarestar els riscos per al mecanisme de transmissió de la política monetària relacionats amb la pandèmia", ha afegit el BCE.

contador