• "Les perspectives generals de perspectivas generales de rentabilidad de los bancos continúan siendo bajas en toda la zona euro", advierte el BCE
  • Les complicades agendes polítiques "podrien endarrerir les molt necessàries reformes fiscals i estructurals", subratlla l'organisme presidit per Mario Draghi
la-bce-retablit-l-acces-des-banques-grecques-a-ses-operations

El Banc Central Europeu (BCE) ha advertit del risc d'una brusca correcció del mercat mundial com a conseqüència de la intensificació de la incertesa política, la qual cosa representa una amenaça per als bancs, l'estabilitat i el creixement econòmic.

"És probable que vegem més volatilitat en el futur proper i la possibilitat d'un gir abrupte segueix sent significativa", ha dit l'organisme a la Financial Stability Review, el seu informe semestral d'estabilitat financera publicat aquest dijous. "Les elevades tensions geopolítiques i l'augment de la incertesa política, amb el calendari ple de cites electorals en les principals economies avançades, tenen el potencial per encendre de nou l'aversió al risc global i desencadenar un 'xoc' en la confiança", afegeix.

"És probable que vegem més volatilitat en el futur proper i la possibilitat d'un gir abrupte segueix sent significativa", adverteix el BCE

L'ESTABILITAT FINANCERA, EN RISC

"Els riscos per a l'estabilitat financera s'han intensificat", assenyala l'informe del BCE, malgrat que el sistema financer de la zona euro ha mostrat, fins ara, capacitat de recuperació enfront de repetits episodis de turbulències en els últim sis mesos.

"En comparació de l'avaluació anterior, aquesta veu la possibilitat de nous canvis en els preus dels actius, provocats pels esdeveniments polítics en les economies avançades, enmig de les vulnerabilitats existents als mercats emergents", assenyala el Banc Central Europeu.

L'informe d'estabilitat financera de l'organisme presidit per Mario Draghi es refereix directament a la situació política a Estats Units i reconeix que "les implicacions per a l'estabilitat financera de la zona euro derivades dels canvis en les polítiques econòmiques d'Estats Units són molt incertes en aquest moment". Al mateix temps, indica que l'economia de la zona euro podria veure's afectada directament a través de "canals comercials i pels possibles efectes derivats de les altes expectatives d'inflació i tipus d'interès als Estats Units".

El BCE adverteix que les vulnerabilitats segueixen sent "significatives" per als bancs de la zona euro. "Les perspectives generals de rendibilitat continuen sent baixes en tota la zona euro en un ambient de tènue creixement econòmic. Els reptes de canvis estructurals del sector es deriven de les grans reserves de préstecs vençuts (NPLs), alts costos operatius i excés de capacitat, amb diferent impacte segons els països", explica el Financial Stability Review.

"Les implicacions per a l'estabilitat financera de la zona euro derivades dels canvis en les polítiques econòmiques dels EUA són molt incertes en aquest moment", assenyala l'organisme presidit per Mario Draghi

ELS RISCOS S'ESTENEN A L'ECONOMIA REAL

Els riscos s'estenen també a l'economia real. En particular, adverteix el BCE, les preocupacions sobre la sostenibilitat del deute podrien tornar a sorgir malgrat les condicions relativament benignes als mercats financers. Les complicades agendes polítiques "podrien retardar les molt necessàries reformes fiscals i estructurals i podrien, en el pitjor dels casos, reavivar les pressions sobre els països més vulnerables".

Els riscos per a l'estabilitat financera de la zona euro també es deriven del sector financer no bancari, explica el BCE, i afegeix: "Els fons d'inversió, en particular, han crescut ràpidament en els últims anys. El paper més important que juguen els fons en les inversions ha de ser compensat amb un increment proporcional en el monitoratge. Molts d'aquests fons estan exposats als desajustaments de liquiditat. Aquesta característica augmenta el potencial de 'xocs' en el sector de fons a causa de la seva alta interconnexió amb entitats de crèdit".

QUATRE RISCOS PER ALS PROPERS DOS ANYS

Amb tot, i davant l'escenari exposat, l'informe semestral del BCE identifica quatre riscos sistèmics per a l'estabilitat financera durant els propers dos anys:

-El repunt dels riscos globals i el contagi financer, provocat per una incertesa política major en les economies avançades i la continuada fragilitat als mercats emergents.

- El negatiu 'feedback' entre la feble rendibilitat bancària i el baix creixement nominal, enmig de desafiaments per atendre els alts nivells de préstecs morosos en alguns països.

- La reaparició dels riscos entorn de la sostenibilitat del deute sobirà i del sector privat no financer en un entorn de creixement nominal baix si la incertesa política condueix a l'estancament de les reformes a nivell nacional i europeu.

- Probable estrès en el sector de fons d'inversió en amplificar-se els riscos de liquiditat i els efectes secundaris en el sistema financer en general.

contador