El Banc d'Anglaterra ha mantingut sense canvis la seva taxa d'interès de referència en un 0,1% aquest dijous, així com els estímuls d'emergència contra la pandèmia de Covid-19. Així mateix, ha pronosticat una caiguda del 9,5% de l'economia del Regne Unit al 2020, que suposaria el major enfonsament del PIB des de fa un segle, però que suposa una sensible revisió a l'alça respecte de l'anterior previsió d'una reculada del 14%, segons ha anunciat la institució.
Noticia relacionada
El euro estira sus máximos de casi 27 meses y la libra supera un hito de 5 mesesEl banc central britànic també va deixar sense canvis la dimensió del seu programa de compra de bons en 745.000 milions de lliures. Una enquesta de Reuters a economistes no havia assenyalat cap canvi en cap de les dues principals eines d'estímul del Banc d'Anglaterra.
D'altra banda, la institució ha actualitzat les seves projeccions macroeconòmiques, que apunten a una contracció del PIB del Regne Unit del 9,5% al 2020, enlloc de la caiguda del 14% prevista el mes de maig, amb un rebot del 9% al 2021, que continuarà al 2022 amb un creixement estimat del 3,5% del PIB, quan al maig havia pronosticat una expansió del 15% l'any que ve i del 3% el següent.
En aquest sentit, les noves previsions de la institució indiquen que la segona major economia europea va registrar al segon trimestre de l'any un enfonsament del 21%, després d'haver caigut un 2,2% durant el primer trimestre, per sota de l'estimació del -25% del mes de maig, mentre que el Banc d'Anglaterra confia que durant el tercer trimestre l'economia creixerà un 18%.
No obstant això, l'entitat ha advertit que la intensitat de la recuperació dependrà en gran mesura de com aconsegueixin els països controlar la propagació de la malaltia, i de si és necessari tornar a imposar mesures de confinament estricte de forma generalitzada.
"Fins i tot sense mesures de tancament, la por a la infecció pot continuar pesant sobre la despesa. Malgrat la relaxació dels confinaments, la demanda de béns i serveis que impliquen interacció social s'ha mantingut moderada a molts països", adverteix la institució.
"La recuperació de la demanda demana temps, ja que els problemes de salut llastren l'activitat. No es preveu que el PIB superi el seu nivell del quart trimestre de 2019 fins a finals de 2021", ha anticipat el BoE, advertint que els riscos per a les perspectives econòmiques "estan esbiaixats a la baixa".
D'aquesta manera, el banc central ha subratllat que continuarà vigilant de prop la situació i ha afirmat que està disposat a ajustar la seva política monetària en conseqüència per complir amb la seva comesa.
"El Comitè no té la intenció d'endurir la política monetària fins que hi hagi evidència clara que s'està aconseguint un progrés significatiu en l'eliminació de la capacitat sobrant i l'assoliment sostenible de l'objectiu d'inflació del 2%", ha assegurat.