La taxa d'atur presentarà un augment molt significatiu enguany, fins a cotes pròximes al 20%, i posteriorment mostrarà un cert descens, a causa de la pandèmia de Covid-19 i de la dràstica disminució del PIB que podria arribar al 15,1%, segons el Banc d'Espanya (BdE). L'entitat ha actualitzat les seves projeccions macroeconòmiques per al període 2020 - 2022, molt marcades per la “notable incertesa sobre les perspectives econòmiques” a conseqüència de la pandèmia de Covid-19 i “del futur desenvolupament de la malaltia”, que es mantindrà activa previsiblement fins entrat l'any vinent i que “actuarà com a fre de la despesa de llars i empreses”, segons fonts de l'entitat.
Segons la velocitat de la recuperació, el supervisor bancari distingeix tres escenaris, un de “recuperació primerenca” de la pandèmia, un segon de “recuperació gradual” i un tercer de remuntada "molt lenta". Esgrimeix diversos factors com el comportament dels agents econòmics, la pròpia evolució del virus o l'eficàcia de les polítiques econòmiques. Així, l'atur es dispararà fins al 18,1% de la població activa, a l'escenari de recuperació primerenca, i el 19,6%, al de recuperació gradual, des del 14,1% de l'any passat. Al 2022 romandria per sobre del 17%.
La pandèmia ha canviat dramàticament el curs del mercat de treball espanyol, que havia mostrat un comportament notablement expansiu des del principi de 2014, a l'inici de l'anterior recuperació. Explica el banc central nacional que la destrucció d'ocupació, que va ser molt intensa sobretot a la segona quinzena de març, s'ha vist pal·liada per l'elevat recurs als expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) i a la figura del cessament d'activitat dels treballadors autònoms, així com per les mesures orientades a facilitar la liquiditat empresarial.
També posa l'accent el supervisor que totes aquestes actuacions públiques estan dirigides a facilitar que l'activitat laboral es reprengui amb la major normalitat possible a mesura que vagin cessant les limitacions a la producció a conseqüència del confinament. No obstant això, "mentre que a l'escenari de recuperació primerenca s'assumeix que les mesures són plenament efectives a l'hora d'aconseguir aquest objectiu, això no és així en el de recuperació gradual, particularment en els sectors exposats de forma més directa a l'impacte de les mesures de distanciament social i entre els grups de treballadors més vulnerables (el que inclou, en particular, aquells amb un contracte temporal), per als quals la pèrdua de llocs de treball podria tenir un caràcter més persistent", assenyala el BdE.
"És probable que, en comparació amb altres països de l'àrea de l'euro, aquest fenomen revesteixi una major intensitat, a causa de l'especialització productiva de l'economia espanyola i a l'alta prevalença de la contractació temporal", arrodoneix la institució bancària.