ep banco nacional de suiza
SNB

El Comitè Executiu del Banc Nacional Suís (SNB) ha sorprès aquest dijous en mantenir els tipus sense canvis a l'1,75% quan el mercat esperava un increment de 25 punts bàsics. Això trenca amb la ratxa de cinc alces consecutives després d'elevar els tipus a la seva última reunió del 22 de juny un 0,25%.

"L'enduriment dels últims trimestres està contrarestant les pressions inflacionistes que encara persisteixen. Des de la perspectiva actual, no es pot descartar que sigui necessari un enduriment més gran de la política monetària per garantir l'estabilitat de preus a mitjà termini", ha indicat l'organisme en un comunicat.

Està disposat a intervenir al mercat de divises quan sigui necessari

Per això, l'SNB ha afegit que seguirà de prop l'evolució de la inflació durant els propers mesos. Així mateix, ha dit que, per proporcionar unes condicions monetàries adequades, també està disposat a intervenir al mercat de divises quan sigui necessari. A l'entorn actual, l'atenció se centra en la venda de divises.

Els dipòsits a la vista dels bancs a l'SNB es continuaran remunerant al tipus d'interès oficial de l'1,75% fins a un llindar determinat. Per sobre aquest llindar, els dipòsits a la vista es remuneraran a un tipus d'interès de l'1,25%, assenyala el comunicat.

Les previsions d'inflació de l'SNB situen la inflació mitjana anual al 2,2% per al 2023 i el 2024, i a l'1,9% per al 2025. Així doncs, se situa just dins de l'interval d'estabilitat de preus al final de l'horitzó de previsió, subratlla l'SNB.

Pel que fa al creixement econòmic, el banc indica que s'espera que continuï sent feble durant la resta de l'any. L'escassa demanda exterior, la pèrdua de poder adquisitiu a causa de la inflació i unes condicions de finançament més restrictives tenen un efecte moderador. En conjunt, el PIB suís creixerà probablement al voltant de l'1% aquest any, estima. En aquest context, és probable que la desocupació continuï augmentant lleugerament i que la utilització de la capacitat de producció disminueixi una mica.

Les previsions tant per a Suïssa, com per a l'economia mundial, estan subjectes a una gran incertesa. El principal risc és una desacceleració econòmica més pronunciada a l'estranger, conclou l'SNB.

Noticias relacionadas

contador