ep archivo   banco nacional de suiza
SNB - Archivo

El Banc Nacional Suís (SNB, per les sigles en anglès) ha mantingut aquest dijous els tipus sense canvis en l'1,75%, tal com esperava el mercat.

El banc ha dit que la pressió inflacionària ha disminuït lleugerament durant el darrer trimestre. Tot i això, ha reconegut que la incertesa continua sent elevada. "Per tant, l'SNB continuarà monitoritzant de prop el desenvolupament de la inflació i ajustarà la seva política monetària, si és necessari, per garantir que la inflació romangui dins del rang consistent amb l'estabilitat de preus a mitjà termini", ha indicat al comunicat, alhora que s'ha mostrat disposat a intervenir al mercat de divises segons calgui.

La inflació es va situar a l'1,4% el novembre, i ha estat així lleugerament inferior a la dels mesos anteriors. La disminució es deu principalment a una inflació més baixa en béns i serveis turístics. No obstant això, s'espera que la inflació augmenti novament durant els propers mesos a causa dels preus més alts de l'electricitat i els lloguers, així com l'increment de l'IVA.

La previsió de l'SNB situa la inflació mitjana anual a 2,1% per al 2023, 1,9% per al 2024 i 1,6% per al 2025. La previsió es basa en la suposició que la taxa de política de l'SNB és de l'1,75% durant tot l'horitzó.

Pel que fa al PIB, el creixement del PIB suís va ser moderat al tercer trimestre d'aquest any, ha dit l'organisme. El sector de serveis es va expandir novament, mentre que el valor agregat a la manufactura es va estancar. La desocupació va augmentar lleugerament i la utilització de la capacitat de producció en general va estar només lleugerament per sobre de la mitjana.

És probable que el creixement sigui feble durant els propers trimestres, ha anticipat l'SNB. La demanda moderada des de l'estranger i les condicions financeres més ajustades hi tenen un efecte amortidor. En general, s'espera que el PIB de Suïssa creixi al voltant de l'1% aquest any. Per al 2024, l'SNB espera actualment un creixement entre el 0,5% i l'1%. En aquest entorn, és probable que la desocupació continuï augmentant gradualment, i la utilització de la capacitat de producció hauria de disminuir una mica més.

La previsió per a Suïssa, igual que per a l'economia global, està subjecta a “una gran incertesa”. El risc principal és una desacceleració econòmica més pronunciada a l'estranger, conclou l'organisme.

Noticias relacionadas

contador