El Banc Nacional Suís ha anunciat aquest dijous que manté la seva política monetària expansiva i deixa els tipus d'interès sense canvis, al -0,75%. D'aquesta manera vol continuar "estabilitzant l'evolució dels preus i recolzant l'activitat econòmica".
"La política monetària continua sent tan expansiva com abans". A més, "segueix sent necessària en el context dels preus actuals i l'evolució econòmica", ha afirmat l'organisme, alhora que ha assegurat que aquesta política serà permanentment activa mentre "sigui necessari", tenint en consideració "la situació general". El banc suís creu que els tipus d'interès en negatiu segueixen sent essencials per mantenir baixos els atractius de les inversions en francs suïssos i, per tant, alleujar la pressió sobre la moneda.
La incertesa política i les tensions comercials, "podrien portar una nova turbulència als mercats financers i un major deteriorament del sentiment econòmic"
Encara que a curt termini el pronòstic d'inflació és ara lleugerament més alt que el que s'estimava el març, les previsions d'inflació a més llarg termini es mantenen pràcticament sense canvis. Per 2019 se situa al 0,6%, per sobre de la xifra del 0,3% del trimestre anterior. Per 2020, anticipa una taxa d'inflació del 0,7%, en comparació del 0,6% de l'últim trimestre. Mentre que el pronòstic per a 2021 és de l'1,1%.
Pel que fa a l'economia global, opina que els signes segueixen sent mixtes. El creixement del PIB es va accelerar durant el primer trimestre i totes les grans economies van registrar una expansió per sobre de la mitjana. No obstant això, la producció manufacturera novament va tendir a afeblir-se en diversos països. El Banc Nacional de Suïssa espera que el creixement durant els pròxims trimestres es mantingui. "En les economies avançades, la política monetària expansiva està donant suport, igual que la política fiscal en alguns països. La pressió inflacionista és probable que romangui moderada".
Afegeix que els riscos per a aquest escenari de referència segueixen sent a la baixa. No obstant això, "són més pronunciats que en la nostra avaluació de política monetària anterior". El principal d'ells és la incertesa política i les tensions comercials, "que podrien portar una nova turbulència als mercats financers i un major deteriorament del sentiment econòmic".
El Banc Nacional de Suïssa va ser el primer en reduir els tipus d'interès fins a situar-los en negatiu, el 2014. Ara, és l'organisme que té els tipus més baixos del món.