• Espera una expansió de l'economia del 2,4%, una dècima menys del que va projectar al setembre
  • No obstant això, s'espera que la taxa d'atur baixi al 12,3% el 2019, sis dècimes menys del que s'esperava anteriorment
ep gobernadorbancoespana luis maria linde 20170711191902
EUROPA PRESS

La crisi de Catalunya suposa un focus d'incertesa per a l'economia. I així ho reflecteix el Banc d'Espanya (BdE) a les seves projeccions de creixement del producte interior brut (PIB). Però no prou com perquè trenqui la tendència del mercat laboral.

De fet, l'organisme governat per Luis María Linde ha millorat les projeccions sobre l'ocupació. Ara s'espera una reducció de la taxa d'atur més severa que al setembre. A l'informe de projeccions macroeconòmiques per al període 2017-2020 publicat avui, el Banc d'Espanya preveu que la taxa d'atur baixarà al 15,8% en acabar 2017, al 14,2% quan acabi 2018, al 12,3%, el 2019 i al 10,7%, al final del 2020.

Aquestes previsions suposen una rebaixa rellevant. Per 2017 disminueix en cinc dècimes, mentre que el proper any serà de dues dècimes menys el que s'esperava al setembre si es compleixen aquestes estimacions. El 2019 la bretxa a la baixa és més gran, ja que fa tres mesos va publicar una previsió del 12,9%, sis dècimes més. Mentre que per al 2020 és la primera vegada que la institució dóna a conèixer les seves projeccions. La millora a les previsions per al mercat laboral també s'aprecien en les taxes d'atur mitjana que espera per 2017 i durant els tres següents exercicis: el 17% aquest any, del 14,9%, el 2018, del 13,2%, el 2019 i del 11,5%, el 2020. D'aquesta manera, el BdE espera que l'atur se situï a nivells propers a l’11% el 2020. És a dir, encara folgadament per sobre la ràtio prèvia a la crisi, quan fins i tot va baixar del 8%.

El volum de creació d'ocupació per unitat d'avanç del PIB continuarà sent molt alt, ajudat per l'evolució continguda dels costos laborals unitaris

Això sí, la tendència dels últims dos anys es mantindrà al mercat laboral: creació intensiva d'ocupacions i congelació dels salaris. "El volum de creació d'ocupació per unitat d'avanç del PIB continuarà sent molt alt, ajudat per l'evolució continguda dels costos laborals unitaris", diuen els economistes del Banc d'Espanya. Encara que el mateix informe, i tot i la revisió a l'alça de les projeccions, adverteix que la moderació del creixement es notarà en la reducció de l'atur: "La generació de llocs de treball es desaccelerarà en la mesura que també ho farà el producte (PIB) de l'economia", diu el BdE.

L'evolució de les previsions d'ocupació contrasten amb les de creixement real -descomptant-ne la inflació- de l'economia espanyola. Per 2017 manté l'estimació del 3,1%, en línia amb el Govern i altres serveis d'estudis. No obstant això, per a 2018 la redueix una dècima fins al 2,4%, i per 2019 una altra dècima, fins al 2,1%. El 2020 espera igualment que la generació de riquesa augmenti un 2,1%. D'aquesta manera, situa a la franja sota l'impacte de la crisi catalana dins de la forquilla de la qual va avisar fa mes i mig, quan va situar l'impacte esperat entre el 0,3% i el 2,5% del PIB durant aquest i els propers tres anys.

"La intensificació de les tensions polítiques a Catalunya a l'inici del quart trimestre podria resultar en un cert debilitament addicional de l'activitat durant aquest període, la magnitud del qual està sotmesa a incerteses notables, pel reduït conjunt d'informació disponible referida a aquell", argumenta el BdE. "Els efectes adversos sobre les decisions de despesa que es deriven d'aquest augment de la incertesa, però, s'estarien veient parcialment contrarestats per la millora del context econòmic internacional, que ha portat una revisió significativa a l'alça dels nostres mercats d'exportació" , afegeix la institució.

PERSPECTIVES "FAVORABLES"

Així i tot, el Banc d'Espanya assegura que les perspectives a mitjà termini de l'economia segueixen "sent favorables", recolzades tant en el dinamisme de la demanda interna com en l'aportació de les exportacions netes -restant-ne les importacions- i la inversió empresarial -formació bruta de capital fix-, mentre que projecta una recuperació intensa de la inversió residencial. Així mateix, destaca els progressos realitzats per restablir "els equilibris macrofinancers després de l'inici de la crisi". Precisament aquests ajustos doten a la recuperació, diu el BdE, d'"un caràcter intens i sostingut que s'ha vist contrastat amb la capacitat de resistència que ha mostrat l'economia espanyola enfront de pertorbacions adverses de diversa naturalesa al llarg d'aquesta fase de recuperació".

El problema és que les polítiques macroeconòmiques deixaran de donar suport a la recuperació per prendre un caràcter "neutral", segons el Banc d'Espanya. Per això és tan rellevant que un xoc com la crisi política de Catalunya pugui colpejar el creixement. En concret, afegeix l'informe, la "magnitud" que pugui arribar a la incertesa i "la seva prolongació" condicionaran l'evolució de l'economia espanyola en aquest període entre 2017 i 2020.

El quadre de previsions també inclou una reducció gradual del dèficit públic, que se situarà per sota del 3% del PIB el 2018 i 2019 i inferior al 2% el 2020, mentre que l'economia seguirà gaudint d'una capacitat de finançament del 2% del PIB, el que redueix la vulnerabilitat exterior. La inflació passarà d'un 2% mitjà el 2017 a un 1,5%, el 2018 i un 1,4%, el 2019. Els rendiments del bo a deu anys, que enguany amitjanen un 1,6%, s'elevaran fins a superar el 2% tant el 2019 i 2020, segons espera el BdE, cosa que elevarà el cost del deute emès.

Noticias relacionadas

contador