El Banc d'Espanya reclama al Govern incrementar la imposició mediambiental, cosa que creu "imprescindible", alhora que proposa destinar allò recaptat a reduir altres impostos i a compensar els costos de transició de les empreses i famílies més vulnerables. "És crucial potenciar i millorar el disseny de la fiscalitat mediambiental", expressa l'organisme al seu últim informe anual sobre L'economia espanyola davant el repte climàtic.
Com explica, des d'un punt de vista econòmic, encara hi ha una considerable incertesa quant a la magnitud dels impactes que podrien derivar-se dels diferents riscos físics i de transició associats a la lluita contra l'escalfament global. En qualsevol cas, afirma que sí que sembla evident que, en un context tan incert, les polítiques econòmiques que es despleguin per facilitar i accelerar la transició ecològica haurien de ser clares, haurien d'estar coordinades internacionalment i haurien de dotar els agents econòmics de certesa i un marc operatiu estable.
"Tant al nostre país com a nivell internacional, la imposició mediambiental, la inversió pública i la regulació de l'activitat econòmica han de ser les palanques fonamentals amb què impulsar la transició ecològica". Tenint en compte que els riscos físics i de transició vinculats a l'escalfament global podrien afectar de forma més intensa precisament algunes de les llars i empreses més vulnerables, és imprescindible que aquestes polítiques públiques presten una especial atenció a mitigar, de forma temporal, el més gran impacte advers del canvi climàtic a curt termini sobre aquests col·lectius. La conveniència de desplegar aquest tipus de mesures compensatòries no només estaria justificada per qüestions d'equitat, sinó també per aconseguir el suficient i indispensable consens social per dur a terme de forma eficient la necessària transició ecològica.
En el context actual, el Banc d'Espanya assenyala que una avaluació continuada i rigorosa de les polítiques públiques és més necessària que mai. "Si bé tot política econòmica hauria d'estar sotmesa, amb caràcter general, a una avaluació rigorosa, aquesta revisió és més rellevant, si és possible, a l'àmbit del canvi climàtic". En particular, destaquen que hi ha una extraordinària incertesa no només al voltant dels riscos climàtics que enfrontem -i al seu impacte econòmic-, sinó també sobre l'efectivitat i les implicacions de moltes de les mesures de política econòmica -relativament noves- que s'estan desplegant per abordar-los. Només amb una avaluació continuada i rigorosa d'aquestes iniciatives es podrà garantir que la transició ecològica es produeix de manera eficient, sense efectes indesitjats, i sense malbaratar recursos públics i privats.
Una avaluació adequada de les polítiques públiques i dels riscos climàtics exigeix incrementar el volum i la qualitat de la informació disponible, afegeix el Banc d'Espanya. Així, disposar d'una major quantitat d'informació mediambiental, de qualitat i harmonitzada -entre països, sectors i empreses- és indispensable per dissenyar correctament les polítiques públiques que facilitin la transició ecològica. Però també ho és per al sistema financer, perquè els inversors, les entitats de crèdit i els bancs centrals puguin valorar adequadament la seva exposició –i la de la resta dels agents econòmics– als diferents riscos físics i de transició climàtics”.
En aquest sentit, ressenya que, encara que durant els últims anys s'han desplegat múltiples iniciatives per incrementar la quantitat i la qualitat de la informació recopilada i disseminada sobre les exposicions climàtiques, "encara queda molta feina per fer". Des de la perspectiva dels bancs centrals, en general, i del BCE i del Banc d'Espanya, en particular, avançar, de la mà del sistema financer, en la incorporació de les consideracions climàtiques als marcs operatius de política monetària, d'estabilitat financera, de supervisió i de regulació constitueix una prioritat actualment i de cara al futur més immediat, conclou l'organisme.