"L'estimació d'ingressos públics inclosa als pressupostos per a l'any 2023 sembla factible", ha assenyalat el governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, en relació amb els comptes públics del proper any. Uns comptes que avala, però que l'organisme preveu un augment més gran de recaptació.
De Cos ha reclamat "prudència" davant d'una recaptació que "supera les elasticitats històriques" registrades a l'economia espanyola i també a l'hora d'emprar el matalàs més gran d'ingressos pel "desconeixement" de la raó que explica el seu increment més gran.
"Insisteixo en la necessitat de no prendre en la seva totalitat aquest augment com a permanent, fins que no es conegui l'origen del desacoblament que s'observa des de l'any 2020 entre la recaptació tributària i les bases impositives macroeconòmiques", ha matisat durant la seva intervenció en la Comissió de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del 2023 al Congrés dels Diputats per explicar els nous comptes.
Pel que fa a l'augment previst dels ingressos, el governador ha assegurat que deriva de l'ampliació de les bases imposables.
Sobre complir amb la previsió de tancar el 2023 amb un dèficit públic del 3,9% del PIB, el Banc d'Espanya creu que és "factible", ja que estima "probable" que acabi el 2022 per sota del 5% del PIB previst.
D'altra banda, De Cos s'ha referit a la pujada de les pensions i dels sous dels treballadors públics. El Banc d'Espanya calcula que aquesta mesura elevarà la despesa pública en uns 21.300 milions d'euros (15.000 milions per a pensions i 6.300 milions per a assalariats públics).
El governador del Banc d'Espanya considera que "seria desitjable la signatura d'un pacte de rendes" per evitar la indiciació automàtica de salaris a la inflació. Cal evitar "un impuls fiscal generalitzat" que reforci les pressions inflacionistes, ha dit.