- Catalunya entrarà en recessió en un escenari que es mantingui la tensió des de nivells de creixement fins ara del 3%
- L'informe d'estabilitat financera cita fins a 30 vegades a Catalunya, mentre que al maig, cap
La tensió política entre Catalunya i la resta d'Espanya ja té un cost per a l'economia. O, el que és el mateix, per a tots els ciutadans. El Banc d'Espanya (BdE) ha estat avui el que ha posat xifres sobre la taula sobre el deteriorament del producte interior brut (PIB) al qual porta aquesta situació. En concret, s'estima un dany d'entre el 0,3% i el 2,5% de la riquesa que generarà l'economia entre finals de 2017 i 2019. És a dir, una mica més de 31.000 milions d'euros.
Així ho reflecteix a l’'Informe d'Estabilitat Financera'. Es tracta d'una publicació semestral a la qual la institució governada per Luis María Linde analitza els riscos del sistema financer espanyol. Això inclou una visió macro, a la qual analitza Catalunya. De fet, el nom propi de la regió apareix en 30 ocasions, mentre que al maig no es nomenava la comunitat autònoma, en centrar-se en el panorama general d'Espanya i de l'entorn internacional.
El BdE dibuixa dos escenaris. I als dos hi ha un dany econòmic palpable de la situació que es viu a Catalunya. En el més benigne, el creixement esperat del PIB entre finals d'aquest any i 2019, l'horitzó que estudien els economistes del supervisor, és de 3 dècimes. Això implica un deteriorament de la riquesa que generarà l'economia durant els propers 27 mesos -si s'inclou octubre- de 3.350 milions d'euros aproximadament.
Aquest escenari implica una "tensió transitòria i acotada de la incertesa" que es traduiria en "un menor creixement per la resta d'aquest any i al principi del següent". La tensió va començar a augmentar al setembre i es va disparar amb el referèndum il·legal de l'1 d'octubre. Després han vingut la votació a favor de la declaració d'independència unilateral (DUI) del Parlament i l'aplicació de l'article de 155 per part del Govern de Mariano Rajoy, amb el suport del PSOE i de Ciutadans.
La intervenció per part de la Moncloa implica que hi haurà eleccions autonòmiques el 21 de desembre. Però està per veure que si dissipa la incertesa que suporten els agents econòmics, des de consumidors a empreses. No obstant això, ja hi ha 2.000 companyies catalanes que han canviat la seva seu social (99 aquest dimarts). Precisament avui declaren a l'Audiència Nacional diversos consellers cessats i la Fiscalia els demana penes de presó. Així, el dany econòmic podria perllongar-se.
En aquest sentit, el Banc d'Espanya adverteix d'un escenari molt més lúgubre que bancs d'inversió, agències de ràting o el Govern, que va reduir la seva previsió de creixement de 2018 del 2,6% al 2,3%. El BdE explica que en el pitjor escenari possible, amb "tensió més severa i perllongada, el PIB es reduiria en termes acumulats una mica més de 2,5 punts percentuals entre finals de 2017 i 2019". En xifra, espanta molt més. Implica un deteriorament de la producció espanyola al voltant de 31.000 milions d'euros.
Aquesta factura es tradueix en el fet que la crisi catalana "comportaria una reducció" a prop del 60% del creixement previst per al període analitzat (finals de 2017 a 2019, inclosos). De fet, Catalunya entraria en recessió "bona part de l'horitzó analitzat, com a reflex que la pertorbació d'incertesa considerada als exercicis anteriors afectaria de manera més intensa aquesta comunitat autònoma".
Les últimes projeccions del BdE, abans de la crisi política de Catalunya, contemplaven un creixement nominal (sense descomptar la inflació) del 4% el 2017, del 3,9% el 2018 i del 3,6% el 2019. Aquestes previsions portaven el PIB, que va tancar 2016 als 1,118 bilions, a assolir els 1,25 bilions el 2019. Però un impacte del 2,5% restaria 31.300 milions a aquesta xifra.
AUGMENT DE LA INCERTESA
L'informe concreta que "la principal incertesa al moment actual està lligada a l'evolució de la situació de Catalunya, que podria afectar la confiança, la percepció del risc i les decisions de consum i inversió dels agents econòmics, així com propiciar un enduriment de les condicions de finançament, amb efectes econòmics i financers potencialment significatius", resumeix el BdE.
Tot i que les projeccions arriben a ser molt alarmants, el mateix informe assenyala que les estimacions s'han de prendre amb "cautela i interpretar-se a títol merament il·lustratiu i provisional". Tot i que "permeten evidenciar els significatius riscos i costos econòmics de la situació provocada per les iniciatives independentistes a Catalunya", afegeix. L'organisme insisteix que com més aviat es normalitzi tot, millor. També assenyala que després de l'aplicació de l'article 155 amb el vistiplau del Senat "la informació relativa als dies immediatament anteriors a la publicació d'aquest informe indica una certa moderació en el grau de tensió implícita als preus dels actius financers".