kazuo ueda

El Banc del Japó (BoJ, per les sigles en anglès) ha complert el guió previst i ha pujat el tipus d'interès de referència fins a "al voltant del 0,25%" des de l'anterior rang fixat entre el 0% i el 0,1%, situant així el preu del diner al nivell més alt des d'octubre del 2008 (0,3%). A més, el banc central ha esbossat el seu pla per reduir el programa de compra de bons, progressant així en la seva gradual eliminació dels enormes estímuls econòmics vigents durant l'última dècada.

Segons el comunicat del regulador nipó, el Consell del BoJ ha decidit prendre aquesta mesura després d'una votació que es va saldar amb 7 vots afirmatius per 2 negatius. En aquest escrit, el Banc ha considerat "apropiat" ajustar el "grau d'acomodació monetària" per assolir l'objectiu d'estabilitat de preus del 2%.

"S'espera que els tipus d'interès reals segueixin sent significativament negatius després de la modificació del tipus d'interès oficial i les condicions financeres acomodatícies continuaran donant suport fermament a l'activitat econòmica", ha destacat el BoJ.

En aquest sentit, el Banc del Japó ha assenyalat que preveu que la inflació exaliments arribi al 2,5% a finals del 2024 (-0,3% interanual) i rondi el 2% durant els dos propers exercicis fiscals. Quant a la inflació exaliments i energia, l'organisme espera que se situï a l'1,9% a finals del 2024 i 2025 i escali fins al 2,1% el 2026. Cal assenyalar que l'any fiscal japonès va de l'1 de abril al 31 de març, la qual cosa significa que l'any fiscal 2024 s'acabarà el març de 2025.

El BoJ ha indicat que els riscos per a les perspectives dels preus estaven esbiaixats a l'alça tant per a l'exercici fiscal 2024 com per al 2025. "Aquests riscos a l'alça requereixen atenció", ha subratllat l'organisme.

En conseqüència, el Banc del Japó ha indicat que continuarà elevant el tipus d'interès oficial i ajustant el grau d'acomodació monetària, sempre que es compleixin les previsions. "Amb l'objectiu d'estabilitat de preus del 2%, s'aplicarà la política monetària segons escaigui, en resposta a l'evolució de l'activitat econòmica i dels preus, així com de les condicions financeres, des de la perspectiva de la consecució sostenible i estable de l'objectiu", ha apuntat el BoJ.

L'altra gran notícia ha estat el pla d'ajust quantitatiu (QT, per les sigles en anglès) que reduirà aproximadament les compres mensuals de bons a 3 bilions de iens des dels 6 bilions actuals. Aquesta decisió serà efectiva entre gener i març del 2026.

Així mateix, el Banc ha detallat que "la quantitat es reduirà en uns 400.000 milions de iens cada trimestre natural, en principi". Això farà que les tinences totals de bons baixin entre un 7% i un 8% de forma trimestral fins a arribar a la marca anteriorment esmentada.

Amb tot, el banc central nipó ha advertit que, si es donés una "ràpida pujada dels tipus d'interès a llarg termini", l'organisme "reaccionarà amb agilitat, per exemple, augmentant el volum de compres de bons i fent operacions de compra a tipus fix i les operacions de provisió de fons contra garanties mancomunades". "El Banc està disposat a modificar el pla de reducció de l'import de les seves compres de bons a les reunions de política monetària si ho considera necessari", ha subratllat el BoJ.

D'altra banda, l'organisme ha indicat que l'activitat econòmica i els preus han evolucionat "en general" segons les perspectives presentades a l'abril.

"Al sector empresarial, la inversió fixa de les empreses ha seguit una tendència a l'alça moderada, amb una millora dels beneficis empresarials. Al sector de les llars, el consum privat ha resistit malgrat l'impacte de les pujades de preus i altres factors. Pel que fa als salaris, no només s'han produït augments a les grans empreses, que a les negociacions salarials de primavera d'aquest any van aconseguir increments salarials significativament superiors als de l'any anterior, sinó que també s'han estès per regions, sectors i empreses d'altres mides", apunta el BoJ.

Pel que fa als preus, l'organisme ha afirmat que, "tot i que han disminuït els efectes de la repercussió en els preus de consum dels augments de costos provocats per l'anterior pujada dels preus d'importació, els preus dels serveis han continuat pujant moderadament, amb un enfortiment de les mesures per reflectir els augments salarials en els preus de venda”. "Les expectatives d'inflació de les empreses i les llars han augmentat moderadament. La taxa de variació interanual dels preus d'importació ha tornat a ser positiva i els riscos a l'alça dels preus requereixen atenció", ha afegit el banc central.

El Banc del Japó ha assenyalat moltes vegades que el seu objectiu és formar un "cicle virtuós" d'augments de preus i salaris.

Finalment, cal apuntar que el BoJ preveu un augment del Producte Interior Brut (PIB) nacional del 0,6% aquest any fiscal (-0,2% interanual) i una expansió de l'1% en els dos exercicis següents.

Noticias relacionadas

contador