ep archivo   sede del banco de canada en ottawa
BANCO DE CANADÁ/EUROPA PRESS - Archivo

El Banc del Canadà (BoC, per les sigles en anglès) ha complert el guió i ha decidit tornar a mantenir els tipus d'interès al 5%. L'organisme també ha assegurat que "continua amb la política d'ajust quantitatiu".

"Davant de nous indicis que la política monetària està moderant la despesa i alleujant les pressions sobre els preus, el Consell de Govern va decidir mantenir el tipus d'interès oficial al 5% i continuar normalitzant el balanç del Banc", ha explicat l'organisme.

El Consell també ha mostrat preocupació pels riscos per a les perspectives d'inflació i ha reiterat que continua disposat a continuar pujant el tipus d'interès oficial si calgués.

"El Consell de Govern desitja que la inflació subjacent disminueixi de forma més gran i sostinguda, i se segueix centrant en l'equilibri entre l'oferta i la demanda a l'economia, les expectatives d'inflació, el creixement dels salaris i el comportament dels preus de les empreses", ha insistit.

Al Canadà, el creixement econòmic s'ha estancat fins a mitjans del 2023. El PIB real es va contreure a una taxa de l'1,1% al tercer trimestre, després d'un creixement de l'1,4% al segon trimestre.

"Les taxes d'interès més altes estan clarament restringint la despesa: el creixement del consum als darrers dos trimestres va ser proper a zero, i la inversió empresarial ha estat volàtil, però essencialment plana durant l'any passat", ha indicat la institució.

Pel que fa al mercat laboral, continua disminuint i la creació d'ocupació ha estat més lenta que el creixement de la població activa, les vacants d'ocupació han continuat disminuint i la taxa d'atur ha augmentat modestament.

"En general, aquestes dades i indicadors del quart trimestre suggereixen que l'economia ja no té excés de demanda. La desacceleració de l'economia està reduint les pressions inflacionàries en una gamma cada cop més àmplia de preus de béns i serveis", ha manifestat el BoC.

Així mateix, el Banc "es manté ferm en el compromís de restablir l'estabilitat de preus per als canadencs", ha conclòs.

contador