El Banc del Canadà (BoC, per les sigles en anglès) ha pujat els tipus d'interès en 50 punts bàsics, fins al nivell del 3,75%, segons ha comunicat l'organisme aquest dimecres. L'augment s'ha situat per sota dels 75 punts bàsics que havia anticipat el consens i ha provocat un ral·li a les borses mundials. El banc central també ha anunciat que continua amb la política d'ajust quantitatiu.
"Els efectes dels recents augments de les taxes de política monetària estan començant a ser evidents en àrees de l'economia sensibles als interessos, com l'activitat immobiliària, que ha retrocedit bruscament, i la despesa de les llars i les empreses, que s'està suavitzant. A més, la desacceleració de la demanda internacional està començant malgrat les exportacions", ha destacat l'entitat.
Per això, el BoC espera que el creixement econòmic s'aturi fins a finals d'aquest any i la primera meitat del 2023, a mesura que els efectes de les taxes d'interès més altes s'estenen a través de l'economia.
"Al Canadà, l'economia continua operant amb excés de demanda i els mercats laborals segueixen sent ajustats. La demanda de béns i serveis continua sent davant de la capacitat de l'economia per subministrar-los, cosa que exerceix una pressió a l'alça sobre la inflació interna. Les empreses continuen informant d'una escassetat generalitzada de mà d'obra i, amb la reobertura plena de l'economia, la forta demanda ha donat lloc a un augment del preu dels serveis”, ha assenyalat el BoC.
"Durant els últims tres mesos, la inflació ha baixat del 8,1% al 6,9%, principalment a causa d'una caiguda en els preus de la gasolina. No obstant, les pressions sobre els preus continuen sent generalitzades, amb dos terços dels components de l'IPC augmentant més del 5% durant l'any passat.
Les mesures preferides del banc per a la inflació subjacent encara no mostren evidència significativa que les pressions subjacents sobre els preus estiguin disminuint. Les expectatives d'inflació a curt termini continuen sent altes, cosa que augmenta el risc que la inflació elevada es financiï", ha indicat l'entitat.
Des del banc central, esperen que "la inflació disminueixi a mesura que les taxes d'interès més altes ajudin a reequilibrar la demanda i l'oferta, les pressions sobre els preus de les interrupcions de l'oferta mundial s'esvaeixen i els efectes passats dels preus més alts de les matèries primeres es dissipen". Així mateix, projecta que la inflació baixarà fins a "al voltant del 3% per a fins del 2023, i després tornarà a l'objectiu del 2% per a fins del 2024".
Davant d'aquestes perspectives, el Consell de Govern estima que el tipus d'interès oficial "continuï augmentant. Els futurs augments de les taxes dependran de les avaluacions de com funciona l'enduriment monetari per desaccelerar la demanda, com s'estan resolent els desafiaments de l'oferta i com estan responent la inflació i les expectatives d'inflació. L'enduriment quantitatiu complementa els augments en la taxa de política monetària”.
"Estem decidits en el nostre compromís de restaurar l'estabilitat de preus per als canadencs i continuarem prenent les mesures necessàries per assolir l'objectiu d'inflació del 2%", ha conclòs el Banc del Canadà.
Per Michael Hewson, analista en cap de mercat a CMC Markets UK, l'augment "moderat del Banc del Canadà ha iniciat un ral·li a les borses". A Europa, l'anunci de la decisió del banc central ha portat els mercats a registrar guanys davant "la possibilitat que pujades de tipus massa agressives puguin fer més mal que bé. També té els mercats fent-se la pregunta, podria la Fed fer el mateix la setmana que ve després d'un altre conjunt pobre de xifres d'habitatge dels EUA?".
El mercat nord-americà també ha retallat les pèrdues després de conèixer-se la pujada de tipus del BoC. "El dòlar ha continuat caient en previsió d'una possible pausa o desacceleració en el cicle d'augment de taxes de la Reserva Federal durant les properes setmanes, amb l'augment moderat d'avui del Banc del Canadà que exacerba la debilitat més àmplia del dòlar nord-americà. La feblesa de l'economia dels EUA sembla que està provocant una reavaluació de la mida i el ritme de les alces si els comentaris recents de la presidenta de la Fed de San Francisco, Mary Daly, serveixen de guia, serà interessant veure si algun dels seus col·legues comparteix les seves preocupacions durant les properes setmanes", ha analitzat Hewson.