- És el segon augment consecutiu que executa la institució governada per Stephen Poloz
Amb el món financer pendent de les intencions monetàries de la Reserva Federal (Fed) nord-americana i el Banc Central Europeu (BCE), un altre dels bancs centrals del G-7, en aquest cas el de Canadà, demostra que els 'senyors dels diners' no s'han oblidat de pujar els tipus d'interès.
- 1,3968C$
- -0,04%
Després d’elevar ja un quart de punt al juliol, fins al 0,75%, aquest dimecres ha donat continuïtat al moviment amb un altre increment de 25 punts bàsics, fins a l'1%. Ho ha fet, a més, de manera inesperada, perquè el mercat no contemplava un repunt durant la cita de setembre. En haver-se adoptat per sorpresa, l'impacte al mercat està sent considerable. El dòlar canadenc, que abans de conèixer la decisió es canviava a 0,806 dòlars nord-americans, s'aprecia un 1,6%, fins als 0,819 dòlars, el seu canvi més alt des de 2015. Al revés, el 'bitllet verd' cau un 1,4%, fins als 1,22 dòlars canadencs.
Al seu comunicat, l'entitat governada per Stephen Poloz al·lega que "les recents dades econòmiques han estat més forts del que s'esperava". És a dir, troba que les actuals condicions econòmiques, amb un creixement intertrimestral de l’1,1% entre abril i juny, deixen marge per endurir les condicions monetàries.
Això sí, el Banc de Canadà no és aliè a una de les herències que ha deixat la crisi, com és l'enorme sensibilitat de les economies a les pujades dels tipus, per limitades que siguin. "A causa de l'elevat deute de les llars, es prestarà molta atenció a la sensibilitat de l'economia a uns tipus d'interès més alts", admet.