mark carney governor bank of england
Bank of England

El Banc d'Anglaterra va advertir dimecres que un Brexit sense acord amb la UE, resultaria en una recessió pitjor que la crisi financera de 2008, encara que en aquest cas el sistema bancari del Regne Unit hauria de poder fer front a la situació.

En el pitjor dels casos d'un Brexit sense acord, el banc central va advertir que el PIB del país cauria un 8% des del nivell del primer trimestre del 2019, amb els preus dels habitatges caient gairebé un terç i les propietats comercials gairebé la meitat. A més va advertir que el nivell d'atur podria pujar un 4%.

En proporcionar la seva anàlisi dels potencials escenaris del Brexit per petició de Westminster, el Banc d'Anglaterra va dir dimecres que un Brexit "desordenat" faria que la lliura caigués i la inflació pugés un 6,5%, percentatge que exigiria al Banc augmentar les taxes d'interès fins al 5,5% a una mitjana del 4% en tres anys.

Durant la crisi financera de fa una dècada, el PIB es va desplomar un 6,3% i la desocupació va superar el 8%.

El Banc va assenyalar que es tractava d'escenaris potencials i no previsions segures. "Aquests escenaris il·lustren el que podria succeir, no necessàriament el que és més probable que passi sota un rang de suposicions", ha dit.

Si finalment es dona un escenari en el qual el Regne Unit manté una relació econòmica "pròxima" amb la UE, incloent-hi els acords integrals per al lliure comerç de béns i serveis, això augmentaria el creixement del PIB l’1,75% durant els pròxims cinc anys, va dir el banc.

Un informe anterior, publicat per separat pel govern després de recopilar els càlculs dels economistes de tots els departaments governamentals, va suggerir que l'economia es reduirà durant els 15 anys posteriors a la sortida del Regne Unit, independentment de si s'arriba a un acord o no. En un escenari que s'assembla al que es podria donar amb l'acord acordat amb Theresa May, l'informe suggereix que l'economia es contraurà un 3,9% en 15 anys, i en el cas d'una sortida sense acord seria un 10,7-8%.

En un informe separat del Banc d'Anglaterra, després de la seva última ronda de les seves "proves d'estrès", el Banc va dir que els bancs del país estan preparats per enfrontar fins i tot als pitjors escenaris possibles, fins i tot en un escenari de recessió econòmica "profunda" de pitjor nivell que la crisi financera de 2008.

"Els bancs del Regne Unit tenen nivells de capital i liquiditat per resistir cada xoc econòmic greu que podria estar associat amb un Brexit desordenat", va dir l'informe i va assenyalar que els índexs de capital són ara tres vegades i mitja més alts que abans de la crisi financera de 2008.

Les suposicions, com l'augment de les taxes d'interès al 5,5%, "semblen bastant inversemblants", va dir la economista Ruth Gregory de Capital Economics. "No obstant això, sempre va ser probable que aquest fos el pitjor escenari, cosa que ha permès al Comitè de Política Financera avaluar les implicacions per a l'estabilitat financera".

Alguns diputats pro-Brexit consideren aquests informes com a part del "projecte de la por", que intenta espantar el govern i els ciutadans britànics amb possibles situacions futures al Brexit exagerades per cancel·lar la sortida de la UE.

Noticias relacionadas

contador